Använd Facebook – och lev längre

En grupp forskare har hittat ett samband mellan att vara aktiv på Facebook och leva längre!

21 november 2016 av Julie-Elsebeth Crone Johannesen

Redan 1979 kartlade en studie hur människor som socialiserade med andra generellt levde längre. Att socialisera på nätet visar sig nu enligt en ny studie ha samma effekt.

Studien har genomförts via ett samarbete mellan en lång rad amerikanska universitet. De undersökte totalt 12 miljoner Facebook-profiler och jämförde resultaten med data om folkhälsan från 2011 till 2013.

Facebook ger dig ett längre liv

Forskarna kom bland annat fram till att människor som hade många vänner på nätet också hade lägre risk att dö för tidigt, jämfört med dem som inte var så sociala på nätet.

Den Facebook-funktion som enligt studien var bäst för hälsan var när du taggas i många bilder. Det var dock ingen skillnad för dem som skickade många vänförfrågningar men inte fick så många själva, eller för dem som skrev många kommentarer på Facebook.

Facebook som skydd mot sjukdomar

De sjukdomar som man fick ett bättre skydd mot genom att vara aktiv på Facebook var bland annat diabetes, demens och psykiska ohälsa. Även risken för att dö av infektioner, hjärt-kärlsjukdomar, leversjukdomar och självmord minskade.

Forskarna bakom studien understryker dock att de endast har hittat ett samband mellan att vara aktiv på nätet och ett längre liv. De vill nu titta närmare på hur man kan använda den nya forskningen för att förbättra folkhälsan.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: