Vilken typ av cykel är bäst till både träning och transport?

Jag vill gärna komma i gång och cykelträna och kombinera det med att cykla till och från min arbetsplats som ligger ca två mil bort. Vilken typ av cykel bör jag skaffa?

31 augusti 2011

Om du inte vill skaffa flera cyklar, t.ex. både en landsvägscykel och en mountainbike, så finns det flera fördelar med att investera i en s.k. crosscykel som kan användas vid en rad olika tillfällen. En crosscykel är t.ex. perfekt om du behöver transportera dig längre sträckor.

Skillnaden mellan en crosscykel och en landsvägsracer är inte särskilt stor. De två cykeltyperna liknar varandra en hel del, men crosscykeln har dubbade däck som påminner om mtb-däck. Tittar man närmare på cykeln kan man också se att crossen är förstärkt på vissa ställen. Det beror på att den är designad för att användas till cykelcross, där man bl.a. löper med cykeln på ryggen.

På grund av olikheterna är det mer praktiskt med en crosscykel om man vill pendla till jobbet eftersom cykeln håller för att köras i olika typer av terräng utan att den går sönder. Du behöver heller inte oroa dig för cykeln om du kör på blöta, leriga skogsstigar på väg till jobbet: den är nämligen byggd för att klara tuffa strapatser. De grova däcken ger också bättre väghållning om det till exempel ligger snö på vägen eller om vägbanan är hal på grund av regn.

Samtidigt har crossen många av racercykelns kvaliteter. Crosscykeln är både lätt och hård och vill man göra om den till en vanlig landsvägscykel, så är det gjort på nolltid genom att däcken byts ut mot vanliga racerdäck.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vad gillar du att lyssna på när du tränar?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: