Porträtt av en legend
Porträtt av en legend

Tre frågor till Fabian Cancellara

Fabian Cancellara ställde undan cykeln 2016 efter att ha varit proffs ända sedan tonåren.

20 september 2020 av Lasse Lyhne

Vad innebär det egentligen att ha både klass och stil? Ja, undrar man över det kan man titta närmare på Cancellara. Schweizaren har inte bara haft en av de mest imponerande karriärerna i cykelhistorien. Hans karriär har också varit obefläckad av såväl dopning som dåligt uppförande.

Hans segrar är inte bara många, de är också spektakulära och fulla av anekdoter. Som den gången han iklädd den gula ledartröjan lurade en jagande sprintklunga på en etapp av Tour de France, eller när han fick den belgiske gunstlingen Tom Boonen att likna en amatör uppför gatstensstigningen Geraardsbergen i Flandern runt.  


Här är tre av frågorna vi ställde till Cancellara

Hur ser livet ut för dig idag fyra år efter att du avslutade din karriär?
"Livet är bra. Jag är sysselsatt med allt möjligt. Jag jobbar för Gore och BMC och gör mina Chasing Cancellara-event. Kanske blir det två lopp även i Norden i år. Det har dock varit en stor omställningsprocess för mig. Det är mycket man måste lära sig när man lämnar ett liv som proffs idrottare. Du har levt länge i en bubbla där det enda du behövt tänka på är att träna, äta och sova. Nu måste jag snacka med revisorer, hålla möten, göra intervjuer och finnas där för familjen. Men jag älskar det. Jag känner att jag lär mig massor hela tiden. Jag har aldrig gått i skola, så det här är mitt sätt att utbilda mig på. Det är också därför som jag inte har gett mig in i proffscyklingen som sportchef eller något liknande. Jag ville gärna lämna bubblan helt."


Vad har varit svårast för dig efter att du avslutade ditt proffsliv?
"Hur krävande arbetslivet är egentligen. I dag är jag t.ex. på kontoret från åtta till fyra varje dag. Jag sitter stilla famför en dator i åtta timmar. Det är jobbigt tycker jag, och jag är mer trött efter en sån dag än efter ett långlopp på cykel. Därför vill jag gärna ha variation i mitt jobb."


Är det något du saknar från ditt liv som proffs?
"Nej ... (lång paus) … jo, jag saknar det sociala. Bussresorna på väg till loppen och middagarna efteråt. Det starka kamratskapet. Det saknar jag. Men segrarna, framgångarna och allt det har jag lagt bakom mig. Det var en fantastisk tid, men också en annan del av mitt liv."

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: