Stor köpguide inför valet av racercykel

Tänker du lägga sparpengarna på en ny racercykel? Här är allt du behöver veta innan du öppnar plånboken hos cykelhandlaren.

Börja cykla – redan i dag

Cykling är en av världens bästa motionsformer. Pedaltrampandet gör att du både håller vikten och förebygger skador. Cykeln tar dig snabbt ut i naturen, förbättrar din kondition och gör dig mindre stressad. Och cykelrundorna bjuder på såväl meditativa upplevelser längs landsvägarna, som adrenalinfyllda tempopass i terrängen.

Ta reda på vilken typ av cyklist du är – och börja ditt nya cykelliv redan i dag. Ladda ned hela artikeln 'Börja cykla – redan i dag':

Stor köpguide inför valet av racercykel

Dags att köpa ny racercykel? Här är allt du behöver veta innan du öppnar plånboken hos cykelhandlaren.

3. Ramen |

Den kanske enskilt viktigaste detaljen på cykeln är ramen. Exakt vilket material som är rätt för dig beror på dina träningsmål, din budget och hur fåfäng du är. Här är de tre vanligaste typerna av ramar på marknaden.

Kolfiber – nyckelordet är komfort och låg vikt. En bra kolfiberram ar en hårdhet som överför pedalkraften från cyklisten så effektivt som möjligt utan att ojämnheter i underlaget fortplantar sig upp genom ramen. De stötdämpande egenskaperna är också grunden till att en del aluminiumramar är monterade med framgafflar av kolfiber.

Det är dessutom lättare för tillverkarna att formgjuta kolfiber. Därmed kan de skapa nya typer av ram-geometri och ge cyklarna ett radikalt nytt utseende. Å andra sidan är kolfiber skörare än t.ex. aluminium och svårare (läs: dyrare) att reparera om ramen går sönder. I dag är fabrikanternas bästa ramar oftast tillverkade av kolfiber, men efter hand som tekniken har blivit billigare har kolfiberramar också blivit vanligare bland motionärer. Kolfiber är dock inte bara kolfiber, utan det finns i många olika kvaliteter. En bra racercykel av kolfiber kostar från 15 000 kr.

Aluminium – aluminium använd framför allt i mtb-cyklar och racercyklar i ”mellanklassen”. Aluminiumramar är ofta hårdare och därför bra på att överföra kraft från pedalerna ned i hjulen. En aluminumram tål mer stötar och slitage och är lättare att transportera än t.ex. kolfiberramar, men å andra sidan absorberar aluminiumramar inte ojämnheter i undrlaget lika bra.

Blant cykelfolket finns det fortfarande en del som anser att en bra aluminiumram är bättre än en billig kolfiberram. Den stora fördelen med aluminiumramar i stället för kolfiber är priset. Tillverkningsprocessen av aluminiumramar är billigare, och därför kan man ofta få mer prylar för pengarna än om man köper en racercykel av kolfiber för samma pris (t.ex. bättre växelgrupp och hjul). En bra racercykel av aluminium kostar från 8 000 kr.

Stål – en bra stålram kännetecknas av bra hårdhet och stötdämpande egenskaper som matchar, eller t.o.m. är bättre än många aluminumramar. Stål är normalt sett också billiaere, såvida det inte handlar om mindre nichade modeller.

En stålram är som regel också mer slimmad, vilket i mångas ögon ger en mer stilfull och klassisk look. Nackdelen är en hög vikt som innebär att inga elitmotionärer kör med stålramar nuförtiden förutom möjligen till söndagsutflykten i uppvisningssyfte. Stålcyklar kostar från 9 000 kr.

|

4. Styrstam |

Styrstammen avgör tillsammans med ramstorleken hur bra du sitter på cykeln. Undvik ramar med integrerad styrstam eftersom de gör att du inte kan pröva dig fram tills du hittar en styrstam som passar just dig. Styrstammen ska vara så hård som möjligt och bör därför inte vara tillverkad av ren kolfiber.

|

5. Växelgrupp |

Består av bromsar, handtag, vevparti, kassett och kedja. De tre stora tillverkarna av dessa cykelkomponenter är Shimano, Campagnolo och SRAM. Vilken av de tre du väljer har i slutändan ingen större betydelse för kvaliteten på cykeln: priset motsvarar oftast kvaliteten, och risken är därför liten att köpa grisen i säcken om cykelpriset närmar sig 10 000 kronor. Pröva de tre systemen och ta reda på vilket som passar dig bäst med hänsyn till estetik, teknik och hur bra växlings- och bromshandtagen passar dina händer.

|

6. Framgaffel |

En framgaffel av kolfiber är att föredra eftersom den är lätt och dessutom absorberar stötar och skaningar från underlaget bättre än t.ex järn eller aluminium.

|

7. Pedaler |

Pedalerne på racercyklar är försedda med klossar som gör att det är möjligt att fästa skorna på pedalerna. Det gör i sin tur att det är möjligt att utnyttja kraften från benen bättre. Det är lätt att klicka loss ur pedalen genom att vrida foten åt sidan. När du ska välja pedaler till din racercykel, står valet mellan en rad olika klossystem. De vanligaste är Look och Shimanos SPD samt SPD SL system, men det finns flera andra fabrikanter, t.ex. Speedplay, Crank Brothers, och Time. Du kan också välja en typ av pedaler som är vändbara och som har en klickpedalfunktion på ena sidan och en vanlig platt pedal på andra sidan. Den pedaltypen gör att det är möjligt att använda både cykelskor och vanliga skor.

|

8. Sadelstolpe |

En sadelstolpe tillverkad av kolfiber ger bättre komfort eftersom de dämpande egenskaperna som kolfiber har märks särskilt mycket där.

|

9. Sadel |

Vi ser alla olika ut, inte minst här. Pröva dig fram och välj den sadel som passar dig bäst.

|

10. Bakväxel |

Kontrollera noga om bakväxeln – som är en del av hela växelgruppen – tillhör växelgruppen över eller under den använda växelgruppen. Bakväxeln används mycket och därför är det viktigt att kvaliteten är så bra som möjligt.

|

11. Vevparti |

Vevpartiet består av ett eller flera drev och två vevalarmar. Dess uppgift är att överföra kraften från pedaltrampandet till cykeln med minsta möjliga "kraftsvinn". När man pratar om specifikationerna på ett vevpartit, refererar man till antalet tänder på dreven. Ett normalt vevparti har två drev: oftast finns det 52 eller 53 tänder på den ”stora klingan” och 39 tänder på den lilla. På kassetten (de små kugghjulen längst bak på cykeln) används ofta 10 klingor, vilket ger bra växlingsmöjligheter för nybörjare. Vevpartiet är viktigt för kraftöverföringen på cykeln. Det kan också löna sig att uppgradera det med tiden.

Ett bra vevparti kostar från 2 500 kr.

|

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Känner du dig otrygg att springa i mörkret?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: