Om du upplever att dina cykelturer tar längre tid på vintern, så är du inne på rätt spår. Förutom att du har på dig flera klädlager och att det inte är lika lätt att pressa sig själv när det är kallt, så spelar fysiken också en roll för hur snabbt du kan ta dig fram i vinterkylan.
Tätare luft
Enligt forskare är den viktigaste faktorn att låga temperaturer gör att luftens så kallade dynamiska viskositet ändras. Dvs. hur tät eller trög luften är. Ju lägre temperaturer, desto tätare luft och desto mer energi går det åt för att bryta den. (Fysiknördar vet självklart också att lufttrycket också spelar roll, men det är ungefär detsamma sommar som vinter).
En tumregel säger att för varje gång temperaturen sjunker med 10 grader så blir luften 3,5 procent tätare. Jämfört med en sommardag i 20 plusgrader går det således åt sju procent mer energi att hålla samma fart under en vinterdag då det är 0 grader, och över 10 procent mer energi om temperaturen sjunker till 10 minusgrader.
Mer energi
Det märks också i verkligheten. Om du cyklar i 30 km/h så innebär det under en vindstilla sommardag att du trampar med cirka 200 watt. En kall vinterdag tvingas du i stället leverera 214 watt.
Samma förhållanden påverkar självklart också din löphastighet.