Det är jobbigare att cykla på vintern. Det beror bland annat på att luften är tätare.

Så mycket långsammare cyklar du på vintern

Du har kanske märkt att du inte klarar av att hålla lika hög fart när det är kallt – varken när du springer eller cyklar. Det finns det en bra förklaring till.

7 december 2018 av Lasse Lyhne

Om du upplever att dina cykelturer tar längre tid på vintern, så är du inne på rätt spår. Förutom att du har på dig flera klädlager och att det inte är lika lätt att pressa sig själv när det är kallt, så spelar fysiken också en roll för hur snabbt du kan ta dig fram i vinterkylan.

Tätare luft

Enligt forskare är den viktigaste faktorn att låga temperaturer gör att luftens så kallade dynamiska viskositet ändras. Dvs. hur tät eller trög luften är. Ju lägre temperaturer, desto tätare luft och desto mer energi går det åt för att bryta den. (Fysiknördar vet självklart också att lufttrycket också spelar roll, men det är ungefär detsamma sommar som vinter).

En tumregel säger att för varje gång temperaturen sjunker med 10 grader så blir luften 3,5 procent tätare. Jämfört med en sommardag i 20 plusgrader går det således åt sju procent mer energi att hålla samma fart under en vinterdag då det är 0 grader, och över 10 procent mer energi om temperaturen sjunker till 10 minusgrader.


Mer energi

Det märks också i verkligheten. Om du cyklar i 30 km/h så innebär det under en vindstilla sommardag att du trampar med cirka 200 watt. En kall vinterdag tvingas du i stället leverera 214 watt.

Samma förhållanden påverkar självklart också din löphastighet.

Redaktionen rekommenderar: Bra träningsjacka

Löp i kyla och blåst med Aktiv Träning. Just nu hälsar vi alla nya läsare välkomna med en suverän löparjacka från Diadora tillsammans med 3 nummer av Aktiv Träning för bara 99:50 kr (+ 49:50 kr i porto och expeditionsavgift). Jackan skyddar bra uppe vid halsen och är försedd med nätvävspaneler i nacken, under ärmarna och nedre delen av ryggen, vilket ger en naturlig ventilation så att man inte blir för svettig under löprundan. Dessutom ger panelerna jackan en utmärkt mobilitet och rörlighet, vilket gör att man inte blir det minsta begränsad av jackans passform när man är ute och springer. Läs mer om erbjudandet här.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vad är ditt mål under det kommande året?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig