Strasser på cykel

Med start i Prudhoe Bay, Alaska, och mål i Ushuaia i Patagonien finns den längsta körbara sträckan i världen. 

© Christoph Wisser/Red Bull Content Pool

Så lång är världens längsta cykeltur

Här kan du läsa om den österrikiske äventyraren, Michael Strasser, som har cyklat 2 264,2 mil från Alaska till Patagonien på ny världsrekordtid.

16 juli 2019 av Redaktionen

Världens längsta cykeltur

I 84 dygn och i temperaturer som varierade från fyra minusgrader till 51 plusgrader, trampade ultracyklisten och äventyraren Michael Strasser från Österrike fram på sin racercykel i sin ensamma jakt på världsrekordet på den längsta körbara sträckan på jorden – från Prudhoe Bay vid Alaskas nordspets till Ushuaia längst ner i Sydamerika. 

Efter 2 264,2 mil rullade han jublande i mål på ny rekordtid – en förbättring av det tidigare rekordet med hela 15 dygn. Det uppmärksammade rekordförsöket Ice 2 Ice, genomfördes mellan juli och september i fjol och var kulmen på mer än två års förberedelser och arbete med cykelturen för Strasser och hans supportteam.

Har du koll på vad en Ironman är? Vi ger dig alla svaren i denna artikel. 

Michael Strasser.

Otroligt nog körde Strasser bara omkull en gång under hela cykelturen. Och han klarade sig undan med skrapsår och blåmärken.

© Christoph Wisser/Red Bull Content Pool

Strasser tillryggalade sammanlagt 168 000 höjdmeter, och han fick under resans gång utstå extrem värme, kyla, stormar – och inte minst en ensamhet som nästan tog knäcken på honom. 

Längs vägen nådde han upp i en maxfart på 94 km/h i en brant nedförsbacke i Mexiko, medan han i Chiles huvudstad Santiago tvingades köra i 60 km/h i stadstrafiken för att inte bli överkörd i ett anarkistiskt trafikkaos där det främst handlar om att följa med strömmen. 

Temperaturerna och vägförhållandena var flera gånger så extrema att han var nära att ge upp. I Chile fick han kämpa mot vindar på drygt 25 m/s, vilket tvingade honom att göra uppehåll. 

Och med temperaturer på 51 plusgrader fick han dricka konstant – upp till 8,5 liter vätska per dag – samtidigt som han behövde få i sig 4 500 kalorier per dag, trots att hans kropp inte signalerade den minsta hungerkänsla i värmen. Dessutom hade han – med hans egna ord – ”veckolånga hallucinationer”. 

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: