Cyklist på en landsväg
© iStock

Så blir de långa cykelturerna dina favoritpass

För många motionscyklister tar det emot att cykla riktigt långt. Med dessa tre tips kan dock långpassen på racercykeln bli veckans absoluta träningshöjdpunkt.

26 juli 2019 av Niels Christian Thalund

Så blir de långa cykelturerna roligare

Tycker du att det tar emot att rulla iväg på 10-milarundorna på landsvägscykeln – för att inte tala om hur det känns att genomföra dem? Då kan du trösta dig med att du är långt ifrån ensam.

För många motionscyklister tar det emot rejält att dra iväg på en runda som vara i 3, 4 eller 5 timmar, och därför stannar det kanske bara vid en tanke om att cykla riktigt långt.

Här har vi valt ut tre tips som kan hjälpa dig att komma ut på lite längre cykelpass. 

1. Cykla tillsammans med vänner

Långpasset är perfekt att köra tillsammans med andra. Du kan självklart cykla långt även på egen hand, men det är definitivt bättre att ha någon med sig. 

Dels blir det lättare att motivera sig både före och ute på vägarna – inte minst om det plötsligt skulle börja regna – dels kan ni hjälpa och stötta varandra med bl.a. tempokörning, läa för vinden, sträckval, slangbyten osv

Dessutom ger det trygghet om olyckan skulle vara framme. Slutligen är det också mycket trevligare att ha sällskap.

2. Ha koll på rundan

Lägg lite tid på att planera rundan i förväg så att du/ni inte behöver öda energi på att leta er fram dit ni ska – och kanske förstöra det fina flyt som ni har på cykelturen. 

Ev. kan en av er ansvara för den praktiska planeringen och orienteringen efter vägen. Om ni är flera som cyklar tillsammans, så se till att välja en distans som alla orkar med. 

Det är också viktigt att ni mentalt förbereder er någorlunda på hur länge ni ska cykla. Därmed kan ni också bestämma ett tempo som ni ska hålla – och som alla är ense om.

3. Glöm farten

Det kan låta paradoxalt, men en del cyklister har faktiskt svårt att köra i ett lugnt tempo eftersom man är en tävlingsmänniska som gärna vill ge full gas på racerhojen. 

Då är det också lockande att öka tempot efter en stund. Påminn dig därför själv om att långpassen inte är tänkta att förbättra din kondition, utan att de ska öka din uthållighet

På så sätt blir du också 100 procent redo att köra kortare tempopass eller snabba intervaller vid nästa träningspass. Det gäller således att ta sig an långpasset från en annan synvinkel, där snittfart och pulsnivå inte är lika avgörande. 

TIPS! Njut av att cykelträning kan handla om så mycket mer än bara fart, och fokusera på att ta in alla härliga naturupplevelser. Passa gärna på att även tänka igenom, planera och strukturera kommande göromål.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: