par som cyklar klädda i träningskläder
© Craft

Rätt klädd för vintercykling

Sommarens sköna cykelturer kan verka avlägsna den här tiden på året, men du behöver inte göra uppehåll och tappa formen för det. Med hjälp av dessa bra tips blir du bra rustad för vinterträningen.

19 februari 2020 av Thure Kjær & Jacob Teilmann

Rätt klädsel

Härliga cykelturer i milda temperaturer och kvällssol har ersatts av vind, regn och temperaturer runt nollan. Vintermörkret ställer höga krav på rätt klädsel.

1 Regnjacka i fickan 

Ha alltid med dig en tunn cykelregnjacka i fickan. Du kan använda den som extra klädlager i början tills du blir varm. Detsamma gäller om du tar en paus eller får punktering, eller om det plötsligt börjar regna eller snöa.

2 Lager på lager 

Klä dig i flera lager: en svettransporterande tröja innerst, sedan ett mellanlager i form av t.ex. ett värmande fleeceplagg och ytterst en jacka eller en väst som fungerar som regn- och vindskydd. Benen är hela tiden i rörelse och klarar sig oftast med ett par tjocka tajts – gärna med vindskydd framtill. Räkna med att det kan vara lite svalt de första minuterna innan du blir varm.

3 Överdrag 

Fötterna sitter fast i pedalerna och de blir snabbt kalla. Ett par tjocka skoöverdrag av neopren är oumbärliga. Om det är riktigt kallt någon dag så kan du tejpa över hålen på skorna och ta på dig tjocka yllestrumpor.

4 Handskar 

Om det är riktigt kallt ute så passar en så kallad hummerhandske med tre fingrar perfekt eftersom den både värmer och är rymlig. Ta ev. också på dig en tunn fingervante inuti. Tänk på att ytterhandsken måste vara vindtät.

5 Mössa/pannband 

Det försvinner en hel del kroppsvärme via huvudet. Håll det varmt med hjälp av en hjälmmössa eller ett pannband. Välj gärna en mössa med vindskydd framtill och på sidorna.

Bonustips: Fyll t.ex. en termos med varmt te och socker. Det gör att du kan hålla dig varm i början av cykelturen, samtidigt som teet inte fryser till is. 

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: