Har du 100 000 kr över är det bara att beställa Specializeds nya toppmodell. Om din plånbok inte riktigt är så tjock kan du få några bra tips här nedan. 

Köpguide: Racercykel – detta ska du titta på

En racercykel är en stor investering. Och precis som alla andra stora investeringar ska den göras med omsorg. Här är fem saker du bör överväga innan du tömmer spargrisen.

18 mars 2019 av Lasse Lyhne

1. Märke eller inte?

Precis som med allt annat betalar du för märket även när det gäller racercyklar. Om det står Pinarello, Colnago eller Specialized på ramen, så kostar cykeln oftast 20–25 % mer än om det står Stevens, Rose, Canyon eller något annat.

2. Race eller komfort?

Alla racercyklar är inte lika. Cykeltillverkarna har de senaste åren utvecklat olika typer av cyklar. Det finns aggressiva, hårda cyklar gjorda för tävlingar, superlätta cyklar gjorda för bergscykling, bekväma cyklar gjorda för långpass och allsidiga grusvägscyklar anpassade för körning på både grusvägar ovh asfalt. Så ta reda på dina behov och välj rätt typ.

3. Aluminium eller kolfiber?

Ramen är cykelns själ. Det är i hög grad den som avgör cykelupplevelsen. Förutom ramtypen behöver du också ta ställning till rammaterialet. Här står valet oftast mellan aluminium och  lättare, men också dyrare, kolfiber. Kolfiber dominerar i cyklar som kostar över 15 000 kr. Om budgeten är lite stramare så kan aluminiumcyklar vara värda att titta på. De har också relativt lätta och hårda ramar, och ofta kan de vara bättre än en billig cykel av kolfiber.


4. Växelgruppen: Japansk, amerikansk eller italiensk?

Den så kallade växelgruppen består av bromshandtag, bromsar, bakväxel, framväxel och vevparti. Det handlar med andra ord om cykelns mekanik. De tre stora tillverkarna av dessa cykelkomponenter är japanska Shimano, italienska Campagnolo och amerikanska Sram. Varje tillverkare har en rad olika växelgrupper som varierar i vikt, kvalitet och inte minst pris. På en billigare racercykel sitter oftast en Shimano- eller Sram-grupp, medan italienska Campagnolo är lite dyrare. Medan Srams billigaste växelgrupp Apex är en utmärkt 10-delad växelgrupp, gör Shimano en massa lågpriskomponenter som du bör undvika. Om det står Shimano på växelgruppen bör det som minimum vara Tiagra-gruppen.

Ofta blandar dock cykeltillverkarna komponenterna, och det gäller därför att vara uppmärksam.

Campagnolo:

 • Superrecord (lyx)

 • Record (lyx)

 • Chrous (halvlyx)

 • Potenza (halvlyx)

 • Centaur (standard)

Shimano:

 • Dura Ace (lyx)

 • Ultegra (halvlyx)

 • 105 (standard)

 • Tiagra (halvstandard)

 • Sora (lågpris)

 • Claris (lågpris)

Sram

 • Red (lyx)

 • Force (halvlyx)

 • Rival (standard)

 • Apex (halvstandard)


5. Hjul – billiga eller dyra?

Hjulen är kanske den enskilt viktigaste komponenten som gör den största skillnaden för cykelupplevelsen. Bra hjul rullar lätt, är lagom hårda och väger nästan ingenting – däremot är de mycket dyra. Du kan snabbt komma upp i 25 000 kr för ett par hjul, men det är också här som cykeltillverkarna sparar in. Dyra cyklar som kostar över 20 000 kr har nämligen ofta ett par lågprishjul. Fundera därför på om du har plats i din budget för ett par extra hjul och använd de medföljande hjulen som träningshjul. Om du jämför lite så kan du hitta ett par riktigt bra hjul för 5.000-6.000 kr. 

Få ut mer av träningen

Vill du ha ut mer av din träning? Då ska du använda rätt prylar. Just nu kan du få en snygg träningströja från Craft tillsammans med 3 nummer av Aktiv Träning för bara 99:50 kr (+ 49:50 kr i porto och exp.avg. Totalt 149 kr). Tröjan är tillverkad av ett lätt, mjukt och elastiskt material som följer alla dina rörelser. Den är dessutom suverän på att transportera bort överskottsvärmen från kroppen, vilket innebär att den kan användas till i stort sett allt – t.ex. promenader i skogen, träning på gymmet eller härliga löprundor.


Tröjan kostar i vanliga fall 599 kr, men just nu kan du få den tillsammans med 3 nummer av Aktiv Träning för bara 99:50 kr (+ 49:50 kr i porto och exp.avg. Totalt 149 kr). Läs mer om det fantastiska erbjudandet här – och stort lycka till med din träning.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vad gillar du att lyssna på när du tränar?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: