© Andreas Mikkel

Kolla in den rätta pendlarcykeln

Även om du är nöjd med din nuvarande cykel är den kanske inte perfekt. Avgörande faktorer för vilken cykel du ska välja är t.ex. hur vägen ser ut, längden på sträckan och skillnaden mellan stads- och landsvägskörning.

2 juni 2010 av Birgitte Aabo

De flesta som cyklar längre sträckor året runt har två cyklar – en robust vintercykel med breda däck, och en smidig racercykel för sommarhalvåret.

Sadel

Beroende på hur långa sträckor du brukar cykla så kommer en smal och fast racersadel att hamna högt upp på önskelistan. Det viktigaste är att du har bra sittkomfort hela vägen.

Styre

Ett platt styre är praktiskt och lättmanövrerat i stadstrafik. Ett racerstyre, som gör att du sitter framåtböjd, minskar luftmotståndet och ger möjlighet till flera körställningar och vilolägen.

Lätt ram

Titanium, aluminium och kolfiber. Lätta material har många fördelar när det gäller spänst, styrka, hållbarhet och pris. Aluminium ger en stark och styv ram, vilket många cyklister brukar uppskatta.

Däck

Smala däck rullar bäst - åtminstone på jämna underlag. Om en del av sträckan går på ojämnt underlag, bör du välja bredare och hårdare däck, ev. med däckinlägg, som minskar risken för punktering.

Skärm

Skärmen kommer du att uppskatta. Fastmonterade skärmar fungerar bäst, men avtagbara skärmar i plast som är lätta att fästa kan också vara en lösning.

Växlar

Föredrar du utvändiga eller invändiga växlar? Invändiga växlar är väl skyddade men också svåra att reparera. Dessutom blir cykeln tyngre än en cykel med utvändiga växlar.

Pedaler

Vill du ha klickpedaler? Du får en bättre kraftutveckling och känsla på cykeln om foten kan låsas fast i pedalen. Men måste du ta loss foten då och då, t.ex. vid rödljus, så fungerar det sämre. En lösning är kombipedaler med både klicklås och standardfäste.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vad gillar du att lyssna på när du tränar?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: