Kolla däcket Kom ihåg att undersöka däcket så att du upptäcker ev. vassa stenar och liknande innan du sätter in en ny slang.© Colourbox

Hur byter jag slang snabbare?

Jag är inte speciellt bra på att byta slang på min mountainbike när jag får punktering. Har ni några tips som gör att jag inte tappar så mycket tid?

21 december 2011

Börja med att göra dig själv en tjänst genom att köpa tubdäck i stället för däck med kanttråd. Kanttrådsdäcken är inte lika flexibla och därmed är de svårare att ta av med däckjärnet. Tubdäcken är däremot så pass mjuka att det brukar räcka med handkraft för att ta av dem. Här är tre smarta tips som gör att slangbytet går betydligt snabbare.

  • Om du får punktering på bakhjulet så börjar du med att växla ned till minsta kransen. Då blir det lättare att få av kedjan och hjulet.

  • Sätt bara in däckjärnet på ena sidan och lossa däcket från fälgen. Kör hela vägen runt. Sedan är det bara att ta ur slangen.

  • Se till att det finns lite luft i den nya slangen innan du stoppar in den i däcket igen. Då blir det lättare att sätta på däcket igen.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: