Hur brett ska styret vara?

Styrets bredd är viktig för både kontroll och komfort.

29 mars 2011

På en racercykel får du sämre kontroll över cykeln om du har ett för smalt styre, samtidigt som du förhindras att andas ordentligt. Styrets bredd mätt från mitt till mitt ska motsvara din axelbredd plus ca 2 cm.

Gör så här Ta hjälp av en annan person och mät axelbredden – avståndet mellan knölarna som kan kännas uppe på axlarna. Lägg till 2 cm så har du bredden på styret.

OBS Väljer du ett styre från tillverkarna ITM, TIT (3T) eller Deda ska du lägga till 4 cm till axelbredden. De uppger nämligen styrbredden mätt från yttersida till yttersida.

MTB Bredden på ett mountainbikestyre är vanligtvis mellan 55 och 70 cm. Ett brett styre ger dig bättre kontroll, men det kan vara belastande för dina handleder på sikt och göra det svårare att ta tvära svängar. Det breda styret ger dig möjlighet att ändra din handposition, vilket är ett plus. Särskilt i uppförsbackar och i branta stigningar är det breda styret effektivt eftersom det fungerar som ett slags hävstång när du sätter händerna nära kanten.

Mtb-styren finns som antingen raka styren eller så kallade downhillstyren som är krökta. Downhillstyret ger en mer upprätt position och därmed bättre kontroll, särskilt i nedförsbackar när tyngdpunkten flyttas lite bakåt.

Du kan även välja att montera horn i änden av styret. Hornen gör det möjligt att dra ytterligare i styret och är geniala i uppförsbacke. De kan också vara användbara på plant underlag eftersom du kommer längre ned över styret så att luftmotståndet minskar

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vad gillar du att lyssna på när du tränar?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: