För och emot 26-tumscyklarnas fans hävdar att det fastnar mer lera på stora 29-tumshjul, vilket gör att farten sjunker. 29-tumsfansen menar att det uppvägs av att de kan cykla över nästan alla hinder.© Colourbox

Har storleken betydelse?

Vad är syftet med de extremt stora hjulen som de nya mtb-cyklarna har? Är stora cyklar snabbare än mindre?

25 februari 2012

29 eller 26 är den stora frågan inom mtbsporten för tillfället. Siffrorna refererar till storleken på cykelns hjul som antingen är 26 tum (vanligast) eller 29 tum i diameter.

Det går dock inte att bara sätta på ett stort hjul på sin gamla mountainbike – resten av cykeln måste också anpassas så att t.ex. ramen och framgaffeln passar till hjulen. 29" har en liten fördel i form av bättre väggrepp eftersom det helt enkelt finns mer däck att få grepp med. Den tar sig också fram bättre över stenar och rötter där 26-tummaren tappar fart. Det är dock svårare att få upp farten med en 29" och det är extra viktigt att däck, fälg och slang är tillverkade av (dyra) lättviktsmaterial, eftersom vikten av cykelns roterande delar har stor betydelse för hur mycket kraft som behövs för att hålla farten uppe.

Om fördelarna är fler än nackdelarna råder det delade meningar om. Att världsmäs taren Jaroslav Kulhavy tog hem titeln på en 29" bevisar inte nödvändigtvis att 26" har blivit utkonkurrerad. Kanske var Kulhavy bara i bättre form än alla andra.

Men faktum är att allt fler tillverkare satsar på stora cyklar.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: