Cyklar uppför en backe
© iStock

Håll farten uppför berget

Hittills har man inom cykelsporten antagit att det inte lönat sig att ”ligga på rulle” i uppförsbackar. Men det stämmer inte alls, visar forskning.

7 november 2019 av Redaktionen

Så håller du farten uppe

När cyklisterna ligger i lä för varandra, så får de en aerodynamisk fördel som innebär att de kan öda 30 procent mindre energi på att hålla samma tempo som den cyklist som bryter vinden. 

Men den effekten märks mest när farten är hög, och därför har man generellt antagit att det inte ger särskilt mycket att ligga på rulle i branta stigningar eftersom tempot är lågt. I stigningar på 7,2 procent och mer har man således trott att man inte tjänat något på att ligga i rygg på en annan cyklist. 

Men den uppfattningen stämmer inte, visar en ny grundlig studie från Université de Franche-Comté. De franska forskarna gjorde ingående försök och analyser på 12 vältränade proffscyklister från cykelstallet FDJ, som fick köra 2,7 km långa tempolopp på en bergsetapp med 7,4 procents stigning. 

Testarna körde både solo och med en hjälpryttare framför sig som hade elmotor på cykeln för att kunna hålla en jämn fart. Testarna förbättrade sina tider med 4,2 procent när de använde hjälp ryttare. 

Med alla data isolerade och analyserade kunde forskarna se att den aerodynamiska effekten stod för 58 procent av prestationsökningen, medan den sista delen förklaras av en psykologisk effekt. 

Om cyklister har sällskap blir de mentalt starkare. Det innebär högre smärttröskel och att de kan ta i lite mer. 

Källa: Intl. Journal of Sports Physiology and Performance

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: