© Craft

Håll cykelformen i vinter

För att få ett bra utbyte av vinterträningen krävs rätt planering, samt att man är förberedd på att förhållandena kan vara utmanande. Det gör att man lättare kan upprätthålla formkurvan.

4 januari 2019 av Thure Kjær & Jacob Teilmann

Effektiv vinterträning

För att få ett bra utbyte av vinterträningen krävs rätt planering, samt att man är förberedd på att förhållandena kan vara utmanande. Det gör att man lättare kan upprätthålla formkurvan.

Här är fem effektiva råd som gör att du kan hålla cykelformen på topp hela vintern:

1. Utveckla mer kraft i benen

Om träningslusten inte är lika stark för att ta en cykeltur på vintern som på sommaren, så kan du utnyttja den mörka årstiden till att fokusera mer på träningsutbytet och utveckla mer kraft i benen. Utmana dig själv genom att använda växlarna mer och alternera mellan tunga växlar med låg kadens och lätta växlar med hög kadens.

2. Intensiva pass 

Kyla och starka vindar gör att det kan ta emot att vara ute i flera timmar och cykla. Fokusera i stället på kortare, men intensivare rundor och fler intervallpass. Kör ev. också längre intervaller, då du t.ex. ger full gas i 3–5 km och rullar sakta i 3 min. emellan.

3. Välj en kort runda 

Välj ut en bra varvbana på 4–8 km, och kör den ett lagom antal gånger. Om det är möjligt är det bra om det även finns några backar. Det gör att pulsen stiger snabbt och träningen blir roligare  och mer flexibel. Om du håller dig till en kortare varvbana så har du inte så långt hem om vädret plötsligt skulle försämras.

4. Effektiv restid  

Med lite planering kan du hinna med en hel del träning samtidigt som du ev. transporterar dig till jobbet några dagar i veckan. Om du har för kort väg till jobbet kan du eventuellt ta en omväg. Om du har för långt till jobbet kan du ev. ta pendeltåget en bit längs vägen.

5. Ersätt cykelturen 

Det är lite väl ambitiöst att köra alla träningspass på racercykeln. Genom att ersätta några pass med alternativ träning, t.ex. löpning, simning eller styrketräning, så behåller du rytmen och konditionen – och ger dig själv möjlighet att stärka andra områden.


Håll värmen med Aktiv Träning

Nu slipper du frysa när du åker skidor, löper, cyklar till jobbet, tar en promenad – eller gör något helt annat. Just nu kan du nämligen få detta snygga Performance Baselayer-set med byxa och tröja från Craft för BARA 99:50 kr. Setet är mjukt, tätt och passar perfekt som innersta lager när du är ute i kylan. Byxan och den långärmade tröjan är dessutom kanalstickade och har därför bra andningsförmåga, komfort och optimal rörelsefrihet. Just nu kan du få setet tillsammans med 3 nummer av Aktiv Träning för BARA 99:50 kr (+ 49:50 kr i porto. Totalt 149 kr).

Erbjudande till dig: Suverän träningströja från Craft

Mjuk, lätt och elastisk. Craft har tagit fram en supersnygg träningströja som sitter tajt på kroppen och följer alla dina rörelser. Och den kan bli din för BARA 99,50 kr. Tröjan finns både för män och kvinnor och kan användas till i stort sett allt – från en promenad i skogen till träning på gymmet eller en löprunda. Under kyliga dagar passar den perfekt som värmande mellanlager under en jacka, medan den under lite mildare dagar fungerar bra som yttersta lager. Tröjan är designad med ett hål vid handleden som du kan sticka tummen igenom. På så sätt kan du dra ned ärmen över handryggen och hålla händerna varma när det är kallt. Just nu kan du få tröjan tillsammans med 3 nummer av Aktiv Träning för BARA 99,50 kr. (+ 49:50 kr i porto. Totalt 149 kr). Läs mycket mer om det fantastiska erbjudandet här.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Tränar du mindre på vintern?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig