Cykelskor som används till spinning utsätts för mycket svett och slits snabbt ut. Du bör alltså inte köpa de allra dyraste skorna.

© iStock

Gör din spinningträning effektivare

Om kylan sätter käppar i hjulet för din träning, så kan landsvägscykeln bytas ut mot en spinningcykel. Då kan du vara i toppform redan till våren.

27 februari 2018 av Hans Westhausen Gottlieb

Hur blir spinningträningen effektivare?

SVAR: Spinningklasserna på gymmet ger i sig en effektiv intervallträning, och eftersom du i stort sett tränar samma muskler som när du kör landsvägscykel så motsvarar det i hög grad utomhuscykling. 

Här är tre tips som gör att du kommer i form till vårens cykelrundor.

Tre bra spinningtips

1. Rör dig på cykeln
Om du tränar ensam så är det bra om du byter grepp på styret ibland. Då använder du nämligen flera olika muskler. Växla också mellan att stå upp och att sitta. Se även till att variera din körning, lägg t.ex. in intervaller och spurter. Lägg gärna in några backar också – i form av ett högre motstånd – under spinningpassen.

2. Kör dubbla pass
Om du är en vältränad landsvägscyklist och vill få ut maximalt av din träning, så bör du välja ett spinningpass för erfarna och ibland kanske köra två pass efter varann. Ett dubbelpass 2–3 gånger i veckan gör att du håller konditionen vid liv i vinter. Sedan kommer du att vara i toppform redan när det våras igen. 

3. Välj rätt instruktör
Den viktigaste aspekten för att orka med vinterträningen är att hålla motivationen uppe. Då kommer du också att få en jämn och bra träningsrytm. Eftersom spinning är mer monoton än landsvägscykling, så är det viktigt att hitta en grupp och en instruktör som passar just dig och ditt humör. 

Är du en person som helst vill ha musik i öronen när du tränar? Kolla i så fall in det här. 

Få ut mer av träningen

Vill du ha ut mer av din träning? Då ska du använda rätt prylar. Just nu kan du få en snygg träningströja från Craft tillsammans med 3 nummer av Aktiv Träning för bara 99,50 kr (+ 49:50 kr i porto och exp.avg. Totalt 149 kr). Tröjan är tillverkad av ett lätt, mjukt och elastiskt material som följer alla dina rörelser. Den är dessutom suverän på att transportera bort överskottsvärmen från kroppen, vilket innebär att den kan användas till i stort sett allt – t.ex. promenader i skogen, träning på gymmet eller härliga löprundor.


Tröjan kostar i vanliga fall 599 kr, men just nu kan du få den tillsammans med 3 nummer av Aktiv Träning för bara 99,50 kr (+ 49:50 kr i porto och exp.avg. Totalt 149 kr). Läs mer om det fantastiska erbjudandet här – och stort lycka till med din träning.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Använder du solkräm när du tränar utomhus?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: