Förutom de fem anledningar vi nämner här är cykling också en social aktivitet där man kan småprata och dra rövarhistorier längs vägen.

Fem anledningar till att börja cykla

Cykling är populärare än någonsin förut. Har du inte hakat på trenden ännu så får du fem anledningar här till varför du ska börja cykla.

2 mars 2019 av Lasse Lyhne

1. Du får gratis träning

Den tid du lägger ner på crosstrainern i gymmet kan du inte riktigt utnyttja till något annat. Det kan du däremot den tid du lägger ned på cykeln. Cykling är perfekt att kombinera med resan till och från jobbet, och cyklar du t.ex. 30 min. enkel väg kommer du under en vecka upp i hela fem timmars träning utan att det går ut över din familj eller fritid.

2. Du kan skaffa massor av coola prylar

Cykelsporten är en prylsport. Och även om du kan komma i gång med träningsformen på din gamla slitna cykel, har du också möjlighet att skaffa supercoola och fartoptimerade prylar om du känner för att göra det.

3. Du undgår skador

Medan risken för skador i samband med löpning är rätt hög, så är den i stort sett obefintlig när man cyklar (såvida man inte kör omkull). Cykling är mycket skonsamt för kroppen, och du kan ge dig i kast med sporten oavsett om du är överviktig, har en löparskada eller närmar dig 90-årsåldern.

4. Du kan köra med samma utrustning som världsmästaren

Om du är ett Formel 1-fan är sannolikheten att du kommer att köra i samma bil som Lewis Hamilton mycket liten. Däremot kan du mycket väl få tag i samma cykel som Peter Sagan kör med. Du får dock räkna med att tömma plånboken – det kommer säkert att kosta dig en bra bit över 50 000 kr. Det är dock möjligt att gå till cykelhandlaren, beställa den och dra kreditkortet.

5. Du förbättrar potensen

Den sista anledningen riktar sig till män, för trots envisa påståenden om motsatsen så förbättrar cykling faktiskt potensen. Det visar bl.a. en stor, dansk metastudie från 2018, där forskarna gick igenom 10 noga utvalda undersökningar på området. Slutsatsen var att ju mer konditionsträning man ägnade sig åt – inkl. cykling – desto bättre blev potensen. 

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vad gillar du att lyssna på när du tränar?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: