Man tar cykeln till jobbet
© iStock

Får man överhuvudtaget ut något av att cykla till jobbet?

Vi får ofta höra att det är bra för hälsan att cykla till jobbet. Men har det verkligen så bra hälsoeffekt som hälsoexperterna påstår?

2 mars 2019 av Redaktionen

Om du tar cykeln till jobbet så slipper du inte bara försenade pendeltåg och långa bilköer. Du håller också en rad olika sjukdomar borta. 

En stor studie, där forskarna har följt 23 732 svenskar, visar att cykelpendling är särskilt bra för hälsan. Även om du inte ger full gas på cykeln så får du en bra hälsoeffekt.

Personernas genomsnittsålder var 43,5 år då studien påbörjades. Under en period på 10 år undersökte man vad det innebar för kroppen om de tog cykeln till jobbet eller inte. 

Det visade sig att effekten blev mycket bra om de kom upp i minst en kilometers cykling till och från jobbet. Jämfört med de som inte cyklade hade de också mindre risk för att drabbas av en rad olika hälsoproblem, t.ex. övervikt, högt blodtryck och typ 2-diabetes.

7 procent högre risk att få demens har personer som bor mindre än 50 meter från starkt trafikerade vägar, jämfört med de som bor längre bort än 300 meter från tät trafik. Det visar en studie. Bilavgaser tros vara huvud­orsaken.

Så mycket minskar risken för …

  • Högt blodtryck: 11 %
  • Diabetes: 18 %
  • Högt kolesterolvärde: 20 %
  • Övervikt: 39 %  
Källa: The Lancet och American Heart Association

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vad gillar du att lyssna på när du tränar?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: