Man som byter cykelhjul

Har du koll på vad som är viktigast att uppgradera på din racercykel? 

© Foto: iStock

De fyra viktigaste uppgraderingarna på cykeln

Frederik Muff, cyklist och ägare till Zero Drag Lab, väljer ut de fyra viktigaste pryluppgraderingarna på din racercykel som du bör införskaffa.

13 december 2021 av Redaktionen Frederik Muff, cykelrytter og indehaver af virksomheden Zero Drag Lab

Däck

Däcken är något av det viktigaste på cykeln. De utgör liksom hjulen en roterande massa, vilket innebär att vikten betyder en hel del. Du kan lätt spara 100 gram per däck genom att byta från billiga lågprisdäck till dyra kvalitetsdäck. Rullmotståndet blir också mycket mindre med dyra däck och du sparar därmed en hel del watt.

 

Rengöringsprodukter

Det är roligare att lägga pengarna på ett par nya hjul än på rengöringsprodukter, men faktum är att en ren cykel rullar snabbare än en hoj som är sliten och smutsig. Köp därför rengöringsprodukter och sköt om din cykel. En studie från 2012 visar att man tappar ca 10 watt på att köra med en smutsig kedja.


Hjul

De hjul som oftast följer med cykeln är billiga standardhjul. De kännetecknas av hög vikt, dålig aerodynamik, mjuka fälgar och dåliga kullager. Om du uppgraderar får du ett par hårdare, lättare, mer aerodynamiskt och lättrullande hjulpar, som gör att du kan utnyttja kraften bättre till framåtdrift. Det finns kvalitetshjul för 20 000 kr, men aluminiumhjul för ca 5 000 kr funkar också bra jämfört med riktiga lågprishjul.


Smörjmedel

Det är faktiskt rätt stor skillnad på hur hög friktionen blir på olika komponenter (kedja, kassett, bakväxelhjul och drev) av olika slags smörjmedel. De bästa vaxbaserade smörjmedlen kan göra att du sparar 5–10 watt jämfört med om du använder smörjolja – och du sparar ännu mer om smörjoljan är smutsig.

Har du koll på vad en Ironman är? Vi ger dig alla svaren i denna artikel. 

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: