© iStock

Cykling till jobbet är lika effektivt som fitness

Du går ned lika mycket i vikt genom att cykla till jobbet som att motionera på fritiden. Det är det överraskande resultatet av en stor studie från Köpenhamns universitet.

30 maj 2018 av Jesper U. Larsen

Ta cykeln till jobbet om du vill gå ned några kilo i vikt. Det kan faktiskt vara lika effektivt som att träna på t.ex. ett gym på fritiden, visar en studie från Köpenhamns universitet.

Cykelpendling är därmed ett bra val om man vill vara aktiv och gå ned i vikt, men har svårt för att hinna med att träna i en stressig vardag, påpekar forskarna.

Farväl till 4 kilo fett

I studien deltog 130 inaktiva överviktiga som blev indelade i fyra grupper. En grupp fick börja cykla till och från jobbet – i genomsnitt 14 km per dag. Två andra grupper fick motionera fem gånger i veckan på fritiden med hög resp. måttlig intensitet – t.ex. med löpning på löpband. Den sista gruppen fungerade som en kontrollgrupp och ändrade inte sina vanor.

Efter sex månader hade deltagarna i cykelgruppen minskat fettmassan med 4,2 kg jämfört med kontrollgruppen. Fettminskningen hos cykelpendlarna var därmed lika stor som hos gruppen som motionerade med hög intensitet på fritiden. De som tränade med måttlig intensitet minskade bara fettmassan med 2,6 kg jämfört med kontrollgruppen.

Effektiv träning för erfarna

Försöket gjordes som tidigare nämnts på inaktiva vuxna, men också mer erfarna motionärer kan få ut en hel del av att byta ut spilltiden i bilen eller pendeltåget till effektiv träningstid på cykeln. Vill du ha ut optimalt av cykelpendlingen behöver du dock öka intensiteten och även till viss del distansen. Här får du tre tips på hur du gör pendlingen till effektiv träning.

Vill du veta mer om träning, skador, hälsa, motivation och mycket mer, så ska du teckna en prenumeration på Aktiv Träning HÄR. I tidningen får du alla de nyaste rönen om träning samt inspiration till hur du kan leva ett sundare och mer aktivt liv.

Stort vinterpaket till dig

Håll värmen och bli sedd i mörkret för BARA 69:50 kr. Just nu kan du få en löparmössa, handskar, tubscarf, LED-armband och LED-belysning till skon + 2 nummer av Aktiv Träning för ett helt otroligt pris. Du får hela paketet med alla 5 prylar samt 2 nummer av Aktiv Träning för BARA 69:50 kr (+ 29:50 kr i porto). Erbjudandet gäller bara så länge lagret räcker. Läs mycket mer här.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vad gillar du att lyssna på när du tränar?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: