Tour de France. Då Bradley Wiggins vann Tour de France 2012, körde han tempoloppet med en oval klinga.

Varför använder proffsen ovala klingor?

Under Tour de France i somras lade jag märke till att cyklisterna i Team Sky körde med en konstig oval klinga på sina cyklar i tempoloppen och på bergsetapperna. Vad är syftet med den?

Historien bakom den ovala klingan

Den ovalea klingan går tillbaka till slutet av 80-talet och den dök också snabbt efter introduktionen upp i Tour de France. Syftet med den ovala formen är att man vill undvika de ”döda” punkter som uppkommer med runda klingor när man befinner sig högst upp respektive längst ned i rundtrampet.

Du får också en längre ”trampa ned-fas”, där den mesta framåtdriften skapas. När vevarmarna står lodrätt blir det även kort nedväxling som gör att det blir lättare att trampa.

Om du vill testa systemet kan du köpa den ovala O Symetric-klingan för ca 2 000 kr, medan den inte lika ovala Q-rings kostar ca 1 400 kr. Bägge kan monteras på racercyklar oavsett märke. Det tar dock tid att vänja sig vid systemen.

Håll värmen med Aktiv Träning  

Nu kan du hålla dig varm när du åker skidor, löper, cyklar, promenerar – eller gör något helt annat. Just nu kan du nämligen få Crafts snygga Performance Baselayer-set med byxor och tröja för BARA 99:50 kr. Setet är mjukt och tajt och passar perfekt som innersta lager när du är ute i kylan. Byxorna och den långärmade tröjan är dessutom designade så att du får bästa möjliga ventilation, komfort och rörelsefrihet. Just nu kan du få setet tillsammans med 3 nummer av Aktiv Träning för BARA 99:50 kr (+ 49:50 kr i porto. Totalt 149 kr). Läs mycket mer om det fantastiska erbjudandet här.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: