Sadelsmärtor kan förstöra cykelturen, men om du följer våra råd här på sidan så kan du lätt undvika de smärtsamma cykelpassen.
Hård eller mjuk:
Det är lockande att välja en mjuk och stoppad sadel. Kör du med cykelbyxor med kudde, betyder dock den dubbla stoppningen att sittbensknölarna sjunker in och att blodtillförseln till de utsatta områdena försämras. Välj därför en hård sadel i kombination med ett par bra cykelbyxor.
Mtb eller racer:
Det är ingen skillnad på en mtb-sadel och en racersadel, men eftersom en mtb-sadel får fler stötar så är det bra att välja en sadel i lite kraftigare och mer hållbart material.
Sadelbredd:
Något av det viktigaste är att sadeln är så pass bred att den stödjer sittbensknölarna. Racersadlarna är tänkta för små, tunna män på 65 kilo och sadlarna är ofta för smala för en typisk skandinav. För att ta reda på hur bred sadel du behöver bör du mäta avståndet mellan dina sittbensknölar. Det gör du genom att sätta dig på en pappkartong och mäta avståndet mellan de två fördjupningar som uppstår. En del cykelhandlare har också en speciell kudde till hjälp för att mäta avståndet mellan sittbensknölarna. Sadlarna finns normalt i tre bredder – välj en bredd som stöder sittbensknölarna utan att vara för bred.
Glipa eller ej:
Det blir allt vanligare med sadlar med en delning i mitten. Klyftan ska minska trycket mot underlivet och öka blodtillförseln. Det är inte vetenskapligt bevisat att det fungerar – men prova själv får du se om det är något för dig. Sadlarna är dock inte lika slitstarka som de traditionella sadlarna, så är du en tungviktare som cyklar mountainbike bör du undvika en sån sadel.
Välj rätt shorts
Ett par bra cykelbyxor med stoppning är ett måste om du tränar mycket. Byxorna har anatomiskt tillskurna kuddar som garanterar att trycket fördelas optimalt. Vilka shorts som är bäst är mycket individuellt, så du får prova dig fram.