Hur hittar jag rätt cykelsadel?

Jag får ont i rumpan varje gång jag cyklar långt. Därför tänker jag byta min sadel. Kan ni ge mig några bra tips om vad jag bör tänka på för att välja rätt modell?

En bra sadel är helt avgörande för att slippa få ont. Det finns flera olika typer av sadlar på marknaden. Här är dina valmöjligheter.

Välj rätt sadel

Hård eller mjuk: Använder du cykelbyxor med kudde så bör du välja en hård sadel. Väljer du en mjuk sadel så innebär det att stoppningen blir dubbelt så tjock, att dina sittbensknölar sjunker in och att blodtillförseln till känsliga områden försämras.

Skåra eller inte: Skåran ska minska trycket mot underlivet och öka blodtillförseln. Den typen av sadel är dock mindre slitstark och är du en tung kille som gillar att köra mountainbike bör du inte välja en sådan.

Sadelbredd: Sadelmodellerna finns ofta i tre olika bredder och det är viktigt att sadeln är så bred att sittbensknölarna avlastas. Mät därför avståndet mellan de två fördjupningar som uppstår på t.ex. en kudde. Eller be att cykelhandlaren mäter avståndet med en kudde.

Mtb eller racer: Det är ingen skillnad på en mtb-sadel och en racersadel, men eftersom en mtb-sadel får mer stötar så är det bra att välja en sadel av ett kraftigare och mer hållbart material.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: