Info: Wattmätningssystem till cyklar. Integrerad i pedalen. Mäter kadens och watt för respektive ben.

Garmin trampar på med full kraft

Med sin länge efterlängtade wattpedal vänder Garmin upp och ned på Wattmätningen. Det enda som liknar andra wattmätare är priset. Den är riktigt dyr!

## Garmin Vector | |

Plus: Lätt att montera och använda.

Minus: Priset – och kvaliteten på de medföljande pedalerna.

Slutsats: Att flytta wattmätningen till pedalerna är ett bra initiativ. Redan från början fungerar det bra och mycket exakt. Vi hoppas dock att priset ska gå ned.

Pris: 14 995 kr.

www.garmin.com

Watt är det som alla snackar om inom cykelbranschen. Allt fler motionscyklister skaffar wattmätare, och wattvärdet är något som många vill hålla reda på. Watt betyder effekt och i det här fallet visar det hur mycket energi man lägger på pedalerna när man cyklar. Det ger en mycket exakt bild av träningsinsatsen, eftersom det till skillnad från hastighet inte spelar någon roll om man har motvind eller kör nedför backar. Trampar man 200 watt, så trampar man 200 watt. Basta.

De flesta wattmätare monteras på cykelns vevparti. De är både dyra och besvärliga att montera, och mätningen påverkas av temperaturen. Här har Garmin tänkt helt nytt med sin nyutvecklade lösning: Vector. Här sitter wattmätaren i pedalerna som mäter både hur hårt man trampar och kadensen (antal tramptag). Dessa två värden omräknas till hur många watt man trampar. Detta värde sänds trådlöst till ANT+-kompatibla enheter, t.ex. Garmins Edge 510- eller 810-cykeldatorer.

Det innebär flera fördelar. För det första är systemet relativt lätt att montera och behöver bara justeras första gången med små avståndsskivor (tog dock lång tid för oss). För det andra är systemet flexibelt och kan användas på flera cyklar (pedalerna passar dock inte lika bra på mtb:n eller crosscykeln). För det tredje ska temperaturen inte påverka mätningen, och för det fjärde mäter systemet watt för respektive ben. Det ger värdefull information som kan föras över till Garmin Connect.

Systemet fungerar bra och bidrar med värdefull data, men det har också två svagheter: det går bara att använda till Look Keo-kompatibla pedaler och det passar inte till alla system (bl.a. några dyra kolfibermodeller), vilket är ett stort minus.

3 bra detaljer

Pedalsystem: Exustar-pedalen (Look Keo-systemet) fungerar bra, men man blir också bunden till det pedalsystemet med Garmin Vector.


Teknik: Pedalerna innehåller avancerad teknik och har ett fjädringssystem som känner av hur hårt man trampar.


Sändare: En liten sändare på varje pedal registrerar och skickar kontinuerligt data trådlöst till cykeldatorn.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: