Cyklister i bergen.
© iStock

Fem smarta cykeltips

Vi har valt ut fem smarta tips och råd om både utrustning och träning som du kan använda under cykelsäsongen.

4 maj 2019 av Martin Mogensen

De fem bästa cykeltipsen

1. Ta med engångshandskar

Engångshandskar tar inte mycket plats och är praktiska att ha med sig om man t.ex. måste stanna efter vägen och mecka med kedjan. Ett storpack med plasthandskar kostar inte heller många kronor.

2. Andas på rätt sätt

Det effektivaste sättet att andas på när man cyklar är genom att använda mellangärdet. Det är magen som ska utvidga sig, inte bröstkorgen.

3. Fyll flaskan

Det är i hög grad individuellt om man vill cykla med eller utan sadelväska. Om du tillhör de sistnämnda kan slang, CO2-pump, multiverktyg och andra småsaker tas med i en gammal vattenflaska som du sätter i ena flaskhållaren. Eller så kan du köpa en ”pryllåda” som är designad för att sitta i en flaskhållare.

4. Gör en kedjerengörare av tandborsten

Det tar ofta längre tid att rengöra kedjerengöraren än att rengöra själva kedjan. Två gamla tandborstar som tejpas eller binds ihop fungerar dock minst lika bra, och då kan du med gott samvete slänga dem efter att du använt dem.

Kedjerengörare av gamla tandborstar
© Thomas Dahl

5. Gör en knut på slangen 

Om du skulle få punktering på den sista reservslangen du har med dig, kan du göra en knut på den så att hålet ”stängs inne”. Ja, det funkar faktiskt i nödfall. 

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vad gillar du att lyssna på när du tränar?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: