Produktinfo: Diablo-lampan är tillverkad av aluminium. Det gör den stötsäker. Tätningar både framtill och baktill utestänger fukt och vatten.

Djävulskt bra cykellyse

Engelska Exposure Lights sätter standarden för cykellysen med modellen Diablo – en mycket robust stavlampa med ett överraskande bra ljus.

30 augusti 2010

Exposure Lights Diablo | |

Funktion: Det är mycket enkelt att växla mellan ljusstyrkorna.

Användarvänlighet: Enkel att använda. Även med handskarna på.

Prisvärd: Dyr! Men kvaliteten och de tekniska detaljerna motsvarar priset.

Slutsats: En kompromisslös produkt som är robust och enkel att använda. Ett perfekt cykellyse som kan användas när man cyklar till och från jobbet, under träningsrundorna på landsvägen eller för att se alla ojämnheter när man cyklar mountainbike i mörker.

Pris: 2600 kr.

www.podiumkiss.com

Nuförtiden finns det så många olika märken och typer av pannlampor och lysen till cykeln att det verkligen behövs något extra om en produkt ska utmärka sig. Diablo-lampan från Exposure Lights är en sådan produkt. Lampan ser inte så märkvärdig ut, och vid första ögonkastet ser den inte ut att passa särskilt bra för mörkerkörning. Det intrycket håller bara tills solen går ned, och det är dags att ge sig ut och cykla i mountainbikespåren och på landsvägen.

Exposure Lights är ett märke som kommer från det engelska företaget USE, som tillverkar superlätta aluminiumdelar till racercyklar och mountainbikes. Och det märks på Exposure-lamporna som är tillverkade av 100 procent aluminium. Och det gör Diablo till en mycket robust modell.

Lampans cylinderform bidrar också till ett riktig bra helhetsintryck. En lampa består normalt av en lampenhet som är fyrkantig, rund eller mer eller mindre fantasifullt utformad. Från själva lampan går det oftast en sladd till batteriet. Och det är ofta denna sladd som är lampans svagaste punkt eftersom den kan gå av eller lossna.

Det är inget problem i Diablo- lampan eftersom batteriet och lampan är integrerade i den avlånga kroppen. När den sitter på hjälmen eller styret finns det inga sladdar eller något annat som man måste hålla reda på, och det är en stor fördel med denna modell.

Men det är inte bara designen som imponerar. Oavsett om man använder den till mountainbike eller till landsvägscykling, så märker man att det är en lampa som lyser starkt. Den maximala ljusstyrkan är hela 700 lumen, och det räcker långt när det är mörkt i skogen. Man kan se allt man behöver se under mörkerkörning och man syns dessutom själv.

Den vanligaste och mest driftsäkra inställningen är den näst starkaste ljusstyrkan. Den ger nästan lika bra ljus som den starkaste inställningen; fördelen är att batteriet räcker i tre timmar. Och det brukar räcka för att man ska hinna cykla en upplyst långrunda såväl på landsvägen som i skogen.

Diablo är mycket enkel att använda tack vare att en liten knapp på baksidan. En annan fördel, jämfört med många andra modeller är att lampan har fyra enkla inställningar: max, hög, låg (ger 10 timmars ljus!) och blinkande ljus. I praktiken är det hög eller låg som används när man cyklar. Men den maximala ljusstyrkan är också bra att ha – speciellt om man t.ex. behöver läsa kartan innan man bländar av och kör vidare.

Jämfört med sportbutikernas stora utbud av multilampor som både kan användas som pannlampor till löpning, cykling med mera, är Diablo ett perfekt alternativ. Det är en produkt som är bra på en enda sak: att lysa upp vägen när man cyklar. Och konstruktionen med aluminiumskal, fuktspärr och avsaknaden av sladdar som kan störa när man cyklar, gör att detta är en produkt som ger full valuta för pengarna.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vad gillar du att lyssna på när du tränar?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: