Produkt info: Cykeldator och pulsmätare med trådlös hastighetssensor och kadensmätare (tillbehör). Innehåller alla viktiga cykelfunktioner, inklusive höjdmätning och mellantider. Vikt: 52 gram.

Toppklass med fingertouch

Utseende och överlägsen funktion går hand i hand i Polars senaste cykeldator. Den fungerar som en stor vippströmbrytare som styrs med hjälp av fingrarna.

23 september 2010

## Polar CS500 CAD | |

Funktion: Stort informationsutbud men ändå lätt att navigera runt i.

Kvalitet: Högsta kvalitet med gedigna material.

Prisvärd: Har man behov av alla funktionerna så är priset rimligt.

Slutsats: Kan man leva med att kommunikationen till och från datorn kräver en del datakunskap, så är CS500 CAD en av marknadens bästa cykeldatorer. Displayen är stor, den är enkel att använda – vippströmbrytaren är suverän – och informationsmängden är enorm.

Pris: 2495 kr.

www.polarpuls.com

Polar CS500 CAD

Det är en iögonfallande cykeldator som sitter på styret. Både utseendemässigt och funktionellt. CS500 CAD har en elegant design – stilren, tunn och strömlinjeformad – och är i hög grad också praktisk. Den stora skärmen gör nämligen att det är möjligt att avläsa hastighet, distans och ett stort antal andra parametrar utan att det behövs några läsglasögon.

Med hjälp av en stor, röd knapp i mitten tas mellantiderna, medan i stort sett all annan navigering mellan funktionerna sker genom att man trycker på själva skärmen, som därmed aktiverar kontakterna som sitter gömda på baksidan. Det är en smart lösning tycker vi, eftersom vippströmbrytaren både är estetisk och fungerar perfekt.

Man behöver heller inte vara någon datanörd för att få de trådlösa sensorerna att kommunicera med cykeldatorn. Tvärtom så går det riktigt snabbt att göra de inställningar som krävs för att komma i gång.

När man är ute och cyklar är datorn också enkel att använda. Det är bara att trycka med ett finger på skärmen så kommer de olika menyerna upp. Därmed kan man följa sin puls, hastighet, kadens, tillryggalagda höjdmeter och mycket mer.

En av funktionerna som vi uppskattade extra mycket är påminnelsen om att dricka. Med tanke på att flera aktuella forskningsstudier visar att ett regelbundet vätskeintag är avgörande för prestationen när man cyklar, så är det ett genidrag att CS500 kan ställas in så att den meddelar när det är dags att dricka.

Det kan verka banalt, men faktum är att många cyklister inte får i sig tillräckligt med vätska, eftersom de fokuserar mer på att trampa så snabbt som möjligt med pedalerna.

När ett träningspass är avslutat kan diverse data avläsas från cykeldatorns minne – eller så kan man kan köpa till en liten usb-datalänk och därmed ladda upp data till Polars träningsdagbok online, där träningspasset kan analyseras in i minsta detalj.

Det sistnämnda visade sig vara betydligt svårare än väntat, och det krävs en hel del datakunskap om man inte ska behöva ringa till Polars telefonsupport. På det området ligger det finska företaget en bra bit efter de andra aktörerna på marknaden.

Om man tänker köpa den här cykeldatorn ska man se till att få med det nya uppgraderade styrfästet, eftersom de första modellerna hade ett missljud som inte de nya har. Styrfästet gör att datorn sitter stadigt oavsett om man cyklar på landsväg eller i terräng. Ja, även man skulle äga tre olika cyklar så är det inget problem; Polar CS500 har minnesutrymme till tre olika cyklar bara man investerar i fler styrfästen och hastighetssensorer.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vad gillar du att lyssna på när du tränar?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: