Produktinfo Cykel-gps med fjärrkontroll. Många cykelfunktioner, inklusive höjd. Möjlighet att föra över och ladda ned rundor. Elektrisk kompass. Träningsmjukvara laddas ned från nätet till Windows (ej till Mac).

Prisvärd tränings-GPS

Det är alltid intressant med nya aktörer på marknaden med tränings-gps:er. NAVI2move från O-Synce bjuder också på både smarta detaljer och ett bra pris.

O-Synce NAVI2move | |

Funktion: Många olika funktioner, men handhavandet är inte helt logiskt.

Kvalitet: Gedigen urtavla och bra material. Men skärmen är otydlig.

Prisvärd: Prisnivån är helt klart NAVI2moves starka sida.

Slutsats: O-Synces gps är ingen allvarlig konkurrent till Garmin. Priset kommer kanske att locka några att investera i den, men fl era detaljer håller inte måttet och drar ned helhetsintrycket. Än så länge är NAVI2move inget hett alternativ på marknaden med tränings-gps:er.

Pris: 1 699 kr.

www.o-synce.com

Det är något av ett trendbrott som tyska O-Synce har åstadkommit när de lanserat sin tränings-gps NAVI2move. Hittills har de framför allt varit kända för sina små, prisvärda cykeldatorer och pulsklockor i mellanprisklassen. Det är områden där många aktörer kan vara med. Det är dock något helt annat att utveckla en gps för cyklister. Då ger man sig verkligen in på ett område där det krävs en massa kunskap, och som domineras stort av Garmin.

O-Synce har tagit utmaningen på allvar genom att utveckla en mycket prisvärd modell. Frågan är om det tyska företaget lyckas redan i första försöket? Vårt förstahandsintryck var inte direkt till O-Synces fördel, eftersom vi fick börja med att leta upp en Windowsdator då Mac inte stöds.

Därefter fick vi jaga fatt på en anslutningssladd som passade i stället för den felaktiga sladd som medföljde. Som om inte det var nog så fortsatte intrycket att sjunka eftersom hållaren var krånglig att få fast på styret och för att mjukvaran var svår att installera. Därmed var nykomlingen nere för räkning innan vi ens hade placerat cykelskorna i klickpedalerna.

Då började det dock att gå bättre, och gps:en återfick fotfästet till viss del igen. Tillförlitligheten i mätningarna är bra och informationen på skärmen är tillräckligt upplysande för att man ska få reda på aktuell och sammanlagd höjd, genomsnittshastighet och maxfart m.m. På den fronten finns det inget att klaga över.

En smart finess är den inbyggda fjärrkontrollen till gps:en. Den gör det möjligt att navigera runt på skärmen utan att flytta handen från styret. Det är verkligen smart! Detsamma gäller möjligheten att planera sin runda hemifrån via O-Synces egen mjukvara och lägga in rundan i gps:en. Den funktionen är helt perfekt löst.

Därefter är det i stort sett bara att ge sig ut och cykla och följa anvisningarna på skärmen. Men det finns ytterligare en svaghet som är irriterande: den mörka skärmen är svår att avläsa när man cyklar.

För även om man kan får skärmen att lysa en kort stund genom att trycka på en knapp, så är det ingen optimal lösning att man tvingas åka i blindo den mesta tiden. Och det blir inte bättre av att belysningen går hand i hand med att informationen växlar på skärmen. Det hade varit mycket mer praktiskt om belysningen åtminstone kunde aktiveras utan att övriga funktioner påverkas.

Exemplet med belysningen illustrerar det samlade intrycket av NAVI2move mycket bra: det är en intressant nykomling inom ett område som annars domineras av en enda aktör. Men de små detaljerna avslöjar varför Garmin är marknadsledande. Förhopp-ningsvis kommer O-Synce snart med en uppdaterad version av NAVI2move.

Med hjälp av några små förändringar, och samma goda pris och kvalitet så kommer O-Synce att vara ett tillskott på marknaden för träningsgps: er. För Garmin behöver konkurrens.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vad gillar du att lyssna på när du tränar?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: