Läs också

Enkel cykeldator

Lättanvänd cykeldator

Mavic har kommit med en bra cykeldator som framför allt utmärker sig genom att vara mycket enkel att använda. Och så är det lätt att köpa till extra utrustning med tiden.

Mavic Wintech USB Ultimate | |

Funktion: Cykeldatorn innehåller all relevant information och mer därtill.

Användbarhet: Datorn är lätt att programmera och sköta – men det tar tid.

Prisvärd: Priset är rimligt för en cykeldator med tillförlitlig höjdmätning.

Slutsats: Vill man ha en funktionell cykeldator utan onödiga finesser, så är Mavic Wintech ett bra alternativ. Den har en lite speciell konstruktion, men totalt sett är datorn en positiv bekantskap som innehåller i stort sett alla funktioner man behöver.

Pris: 2 000 kr (utan sensor)

www.mavic.com

I en tid då fler och fler gps-mottagare dyker upp på marknaden med inbyggda kartläsare och wattmätare som analyserar varje tramptag, så behövs det något extra för att en vanlig cykeldator ska imponera. Och Mavics senaste produkt, Wintech USB Ultimates, är faktiskt en överraskande bra cykeldator. Bakom den slimmade designen finns en rad användbara funktioner som gör att man blir mer motiverad att ge sig ut och cykla.

Förutom vanliga funktioner som t.ex. distans, hastighet och genomsnittsfart ger datorn både information om pulsen och antalet höjdmeter som avverkats. Det sistnämnda mäts via en inbyggd barometer som levererar data med hundraprocentig precision. Det är en faktor som tillför träningen en extra dimension. Höjdmeterna kan dessutom avläsas både direkt under cykelpasset och efteråt hemma framför dataskärmen.

Under testet strävade vi efter att utmana oss själva i de brantaste backarna. Displayen visar nämligen regelbundet hur många procents lutning man cyklar uppför. Med hjälp av den informationen kan man få perspektiv på hur tuffa stigningar proffscyklisterna bestiger. Plötsligt får man en helt annan förståelse för vad det innebär att klättra uppför de legendariska bergsetapperna. Nackdelen är att de små siffrorna på displayen är svåra att avläsa när svetten rinner ned i ögonen. Data visas i fyra rader med en stor och tydlig hastighetssiffra högst uppe. Siffran för den procentuella lutningen är dock liten, vilket i och för sig är nödvändigt om all information ska få plats. Men det är inte desto mindre irriterande. Vi hade gärna sett att cykeldatorn haft en display där storleken på siffrorna kunde ändras efter behov.

Trots allt är helhetsintrycket positivt, främst för att Wintech är mycket enkel att använda. Eftersom funktionerna är begränsade och all navigering sker via två centralt placerade knappar är det omöjligt att göra fel.

En funktion som Mavic och systerföretaget Suunto haft patent på länge, är integrationen av fartmätaren i stickaxeln (den axel som håller fast framhjulet på framgaffeln). Det handlar om en relativt tung och klumpig pryl, men funktionen är användbar och man slipper använda andra och klumpigare lösningar. Hastighetsmätaren är ett funktionellt tillbehör till cykeldatorn.

Detsamma kan inte sägas om pulsbältet. Funktionen är det inget fel på, men den hårda gummiblandningen känns obekväm i förhållande till andra pulsbälten. Det är tydligt att funktionen varit viktigare än designen. En del kanske tycker det är positivt, men vi är besvikna på att pulsbältet inte sitter bättre.

3 bra detaljer

1. De två stora, lättskötta knapparna är allt som behövs för att komma åt funktionerna när man cyklar. 2. Usb-minne för överföring av träningsdata och information till datorn finns inbyggd direkt i cykeldatorn. 3. Sensorn finns i flera varianter – t.ex. en som är inbyggd i stickaxeln. Den billigaste kostar ca 300 kr.

PRODUKTINFO:

Cykeldator med pulsmodul och trådlös överföring från sändaren i stickaxeln (tillbehör). Barometrisk höjdmätning, termometer samt olika cykelfunktioner. Usb till datorn. Tre användarprofiler.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vad gillar du att lyssna på när du tränar?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: