Läs också

Enkel cykeldator

Knappar Klockans ergonomi är inte optimal för cykelstyret. Knapparna är helt enkelt för svåra att trycka in.

Cykeldator med växtvärk

Med Cycling Pack, som bl.a. innehåller den utmärkta pulsklockan t6c, satsar Suunto på att nå ut till alla cyklister. I våra ögon satsar man dock lite för brett.

Suunto | |

Andvändbarhet: Klockan är krånglig att ställa in och den är även svår att använda när man cyklar.

Funktion: Du får stora mängder exakta data.

Prisvärd: För att vara en cykeldator så är priset för högt.

Slutsats: Det finns bättre cykeldatorer som dessutom är billigare. Köp hellre t6c i multisportutgåvan med tillhörande gps för övrig träning – och sätt en billig dator på cykeln. Själva t6c-klockan är nämligen ett utmärkt redskap som fungerar perfekt för konditionsidrotter.

Pris: 4.950 kr.

www.suunto.com

Det tog ett tag innan vi kom igång och kunde testa Suuntos t6c Cycling Pack. Bruksanvisningen och monteringsråden gav en hel del huvudbry. Manualerna och användarvänligheten – eller rättare sagt svagheterna med dessa – är något som den finska tillverkaren bör se över. Efter att frustrationen lagt sig kunde vi äntligen sätta igång att testa alla delar: den vanliga t6c-pulsklockan som kommunicerar med de medföljande hastighetsoch kadensmätarna. Bägge enheterna fungerar trådlöst, vilket innebär att man slipper irriterande sladdar när man cyklar.

En detalj som är särskilt smart är att hastighetsmätaren kan fästas i navet på framhjulet. Den lösningen fungerade riktigt bra och överföringen från racerhjulet till klockan som monterats fast på styret var helt störningsfri under hela testperioden. Inte för att vi blev särskilt överraskade – systemet är faktiskt en gammal uppfinning som utvecklats av franska Mavic.

Högsta kvalitet. Finska Suunto tummar aldrig på kvaliteten. Det gäller även för t6c.

Smart pryl. Det är ett genidrag att hastighetsmätaren kan fästas i navet.

Även om det nu är Suuntos namn som står på utrustningen, är den väl beprövade mekaniken fortfarande densamma. I likhet med den trend som råder där pulsklockorna blir mindre i storlek men får fler och fler funktioner, så kan man också få en hel del information från t6c-klockan – flaggskeppet i Suuntos breda sortiment av pulsklockor för uthållighetsträning. Det innebär dock både fördelar och nackdelar. Vi utnyttjade t.ex. den suveräna möjligheten till att ställa in olika personliga inställningar, men hade sedan svårt att navigera i klockans menyer. Med lite övning kan man dock lära sig det. Något vi däremot aldrig kom underfund med helt och hållet var själva användningen av klockan när man satt fast den på styret.

Det märks tydligt att designen är tänkt för att klockan ska sitta på handleden. När klockan flyttas över till ett cykelstyre förändras ergonomins logik, och man tvingas böja och vrida armarna för att bläddra fram och tillbaka i menyn. På det området befinner sig Suuntos lösning enligt vår mening långt ifrån de smartare lösningar som många av deras konkurrenter erbjuder. Det är synd, eftersom själva displayen är så pass stor och funktionell att siffrorna därmed är mycket lätta att avläsa. Det ändrar dock inte den känsla som infann sig under hela testet av att Suunto t6c Cycling Pack inte riktigt motsvarar de förväntningar man ska kunna ställa på en funktionell och användarvänlig cykeldator.

Suuntos t6c Cycling Pack består av flera olika delar som fungerar bra ihop på olika sätt. Därmed kan man nästan få en oändlig mängd träningsinformation när man cyklar.

PRODUKTINFO:

Pulsklocka med trådlös hastighets- och kadensmätare. Hastighetssensorn kan fästas i navet. Många pulsfunktioner samt distans, hastighet, kadens och inte minst barometrisk höjdmätning. Hållare till styret medföljer.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vad gillar du att lyssna på när du tränar?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: