© Garmin.

Årets bästa cykeldatorer

En avancerad cykeldator kan inte bara informera om hur snabbt och hur långt du kör, utan också om vilken väg du ska köra samt hur mycket energi du lägger på pedalerna. Se vårt stora test av årets nya modeller.

14 juli 2014 av Claus Cancel og Lasse Lyhne.

Gps-tekniken har tagit över marknaden med löparklockor, och samma trend märks även bland cykeldatorer – särskilt när det handlar om mer avancerade modeller. Och det är efter cykelpasset som den satellitstyrda minidatorn kommer bäst till sin rätt. Då kan man ladda upp träningsdata på olika sajter och jämföra den prestation man utfört under cykelrundan med andras. Självklart kan gps:en i cykeldatorn också visa vägen, t.ex. om man lagt in en runda eller om man vill ha hjälp att hitta hem.

På det hela taget innehåller den nya generationen cykeldatorer massor av funktioner. Det kan vara pulsmätning, genomsnittsfart, höjdmeter, kadens med mera. Moderna cykeldatorer är avancerade – och man bör pröva sig fram vid köptillfället. Alla cykeldatorer fungerar nämligen inte lika bra. För även om gps:en hjälper dig att hitta hem när du är ute och cyklar, så håller det inte om du dessförinnan irrat runt bland alla funktioner i datorn.

Hitta din nya cykeldator

Ladda ned pdf:en här nedan och se vårt stora test av 10 cykeldatorer och 3 multisportklockor. Vi har både testat billiga och dyra cykeldatorer på marknaden och utser en testvinnare i bägge kategorierna.

Så testar Aktiv Träning |

En bra cykeldator ska kunna användas både på landsvägscykeln och mountainbiken. Därför har vi testat alla gps-datorerna både på asfaltsvägar och i skogen. Vi har testat cykeldatorerna parvis för att lättare kunna jämföra modellerna.

Vi har tittat extra på hur lätta datorerna är att navigera i och hantera när pulsen är hög och svetten rinner i floder. Vi har även granskat skärmens kvaliteter och hur den fungerar när man cyklar. Vi har värderat alla funktioner och tagit ställning till om de är användbara och hur bra de fungerar.

Efter varje cykelrunda har vi tittat på hur lätt och smidigt det är att ladda upp information från träningspasset till den tillhörande träningssajten på nätet. Vi har även tittat på huruvida man kan exportera träningsinformation till Strava, som just nu är den populäraste webbplatsen för cyklister. Vi har också tittat på ev. tillbehör samt om varje cykeldator är kompatibel med mobilen.

TESTKRITERIER Vi har testat varje cykeldator utifrån följande kriterier:

  • Igångsättning: Hur enkel är varje cykeldator att montera och börja använda?

  • Funktion på cykeln: Hur fungerar datorn i praktiken? Får man den information man behöver? Kan man läsa av skärmen både i halvmörker och i solsken?

  • Träningsanalys: Hur bra fungerar den tillhörande webbplatsen? Vilka analysmöjligheter finns? Kan man ladda upp träningsdata till t.ex. Strava?

  • Funktioner: Vilka funktioner finns? Vilka tillbehör, t.ex. kadens-/wattmätare kan anslutas? Hur lång är batteritiden?

  • Inställningar: Kan man ställa in egna träningsfunktioner så att man kan se den information man anser är viktigast?

  • Kvalitet och storlek: Hur bra är datorhållaren? Är knapparna lätta att hantera? Är cykeldatorn hållfast och tålig utan att vara för klumpig?

PRIS Det är de vägledande priserna som anges. De flesta modellerna är dock billigare i butikerna eller på nätet.

SLUTBEDÖMNING Helhetsbetyget för varje cykeldator bygger på en samlad bedömning av hur resp. modell fungerar i praktiken med tonvikt på olika testkriterier.

|

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: