© Istock

10 bra prylar till spinning

Den svettiga, intensiva träningsformen inomhus ställer höga krav på utrustningen som används i de varma lokalerna. Här är de viktigaste prylarna till spinningträning.

19 oktober 2015 av Peter Hyldahl.

SVALA FÖTTER

GripGrab Low Cut Summer Sock 69 kr www.gripgrab.com

Kort strumpa av Coolmax-material och med nätvävszoner som ger bra svettransport. Den lågt skurna strumpan har ett elastiskt fotvalvsstöd som passar bra för cyklister. Strumpan är tillverkad av en blandning av akryl, nylon, polyester, bomull och polyuretan. Det gör att den tål både många spinningpass och tvättar utan att tappa formen eller färgen.


HÅLL KOLL PÅ PULSEN!

Polar FT2 699 kr www.polar.com

Med hjälp av en pulsklocka kan man träna exakt efter spinninginstruktörens instruktioner. Den här klockan från Polar är enkel att navigera i och visar pulsen med stora siffror. Klockan monteras på styret och sedan kan man följa aktuell puls, pulszoner och allt som man vill ha koll på när man tränar. Det är lätt att växla mellan puls och träningstid. Pulsen registreras mycket exakt via den medföljande pulssensorn. Klockan kan självklart användas även till andra idrotter.


SVALKANDE SVETTUNDERTRÖJA

Brynje Super Micro Net A-Shirt 400 kr www.brynje.no

Det här nätlinnet har massor av små hål, vilket underlättar svettransporten betydligt från kroppen. Polycolon kallas materialblandningen som har en exceptionell förmåga att leda bort fukt och överskottsvärme. Tröjan fungerar därför också bra som enda plagg på överkroppen under varma sommardagar. Finns även som t-shirt och som en modell med bredare axelband.


CYKELTRÖJA FÖR SPINNING

Shimano Original 600 kr www.erlan.se

När man tränar spinning behöver man inga stora fickor på tröjan med plats för energikakor m.m. Det fungerar dock lika bra med en vanlig träningströja. En äkta cykeltröja formgiven för cyklister kan ändå vara bra att ha. Den här kortärmade tröjan från Shimano utmärker sig då den är extremt luftig. Den har en ganska vid passform, tre öppna fickor och en dold dragkedja.


PRISVÄRD SKO SOM KAN BYTAS UT

Astral Race 699 kr www.astral-biking.com

Spinningskorna ska kunna justeras när man sitter på cykeln. De ska helst inte vara för dyra eftersom de oftast blir utslitna redan efter ett par säsonger pga. all svett de utsätts för. För plånboken är det därför bättre med ett par billigare skor. Har du inga gamla avlagda racercykelskor kan de här Astral-skorna vara ett bra val. De har tre kardborrband, vilket gör att det är lätt att justera greppet om foten. Nätvävspaneler i ovandelen och i sulan ger bra ventilation och svettgenomsläpp. Skorna passar både till SPD- och Look-pedaler, de två vanligaste pedalsystemen på spinningcyklarna.


EFFEKTIV TVÄTT

C30 Tabs 60 kr/12 st www.c30tabs.se

När man tvättar i temperaturer under 60 grader i tvättmaskinen försvinner varken bakterier eller svett. Men med C30 Tabs kan man både tvätta spinningplaggen skonsamt i 30–40 grader och få bort svettlukten.


ANVÄND DIN EGEN SADEL

Rex Cyklar Sadel Adapter 219 kr www.rexcykler.dk

Sittkomforten är viktig när man tränar spinning och med den här adaptern kan man ta med sin egen sadel. Adaptern monteras under sadeln, och sadelbytet tar mindre än en minut att genomföra.


KOLL PÅ SALTBALANSEN

Saltstick Caps 279 kr/100 st www.saltstick.com

Får du problem med saltbalansen i värme så kan salttabletter generellt vara en bra idé – i synnerhet i en varm spinningsal. Saltstick Caps används av många triatleter och andra idrottare som riskerar att få muskelkramp.


GREPPET DIREKT

Hirzl Grippp Tour SF 369 kr www.hirzl.com

Även om cykelhandskar främst är designade för att skydda händerna om man kör omkull, så kan det vara bra att ha ett fast grepp om styret på spinningcykeln. Det får man med Grippp som är tillverkad av känguruskinn – en av de slitstarkaste lädertyperna på marknaden. Handskarna greppar bra tack vare några små insydda gelékuddar. De avlastar även trycket från handleden och handen. Handryggen är tillverkad av ett luftigt textilmaterial.


KOMFORT PÅ SADELN

Newline 8 Panels Proof Shorts 649 kr www.newlinesport.com

Prisvärd cykelbyxa med en formsydd sittkudde. Själva byxan är konstruerad för att ge bästa komfort. En resår med silikonkant runt låren gör att byxbenen sitter på plats utan att glida upp. Materialet är svettransporterande och cykelbyxan finns i flera olika storlekar från XS–XXL. Det behövs inga kalsonger under. Det gör att man slipper få skavsår.


Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: