© Getty Images

Stort test: De bästa cykelskorna

Cykelsäsongen är i full gång. Vi har testat 14 av sommarens bästa cykelskor till mtb och landsväg. Läs om testvinnaren och hitta de bästa köpen.

8 maj 2014 av Martin Kreutzer

Dags för nya cykelskor? Vi har testat 14 nya cykelskor i mellanprissegmentet till landsvägs- och mtb-cykling.

Se t.ex. den 4-stjärniga landsvägsskon för under 900 kr eller skon som kostar 1 600 kr, men som ändå matchar de dyraste cykelskorna på marknaden.

Vårt stora test med cykelskor

Ladda ned hela det stora testet med 14 av årets bästa cykelskor:

Så testar Aktiv Träning

Vi har bett importörerna att välja ut sina populäraste modeller i mellanprissegmentet (ca 900–2 000 kr). Erfarenheten säger att man får mycket sko för pengarna inom det prisintervallet, och det säljs också flest skor för det priset.Alla skor har testats av flera vana cyklister. När det gäller landsvägsskor har vi fokuserat på komfortnivån under långpassen och passformen under t.ex. spurter och backryck. Vi har således både kört långa, lugna pass, temporundor och intervaller. Mtb-skorna har testats i terrängen. Förutom att vi har bedömt funktionen på cykeln har vi burit mtb:n och testat skornas kvaliteter under korta löpavsnitt. Upplevelsen av en sko är subjektiv och därför har flera testare använt samma sko. Det har gett oss ett gediget helhetsintryck av passform och komfort och skornas allmänna kvaliteter.

TESTKRITERIER Vi har testat skorna utifrån följande kriterier:

  • Kvalitet och design: Hur bra är kvaliteten och valet av material? Är skorna av bästa kvalitet eller verkar de billiga och ogenomtänkta?
  • Passform och komfort: Skorna ska sitta åt rätt hårt runt hälen och över vristen, men ha plats för tårna. Komforten ska vara bra – i synnerhet under långa rundor. Om det uppnås med hjälp av bra stoppning, material eller passform, spelar ingen roll i praktiken.
  • Funktionella detaljer: Ventilation i ovandelen och i sulan? Kardborrspänne eller klickjustering? De funktionella detaljerna har också betydelse.
  • Sulan: Sulans hårdhet avgör hur bra kraftöverföringen blir från fot till pedal. En stenhård sula går dock ut över komfortnivån – i synnerhet om du måste gå eller springa en bit, vilket ofta är fallet med mountainbike. Hårdheten är därför mer betydelsefull i landsvägsskor än i mountainbikeskor.

VALUTA FÖR PENGARNA Alla produkterna har värderats i förhållande till prislappen – dvs. vi har tittat på hur bra produkterna överensstämmer med priset. Det är de vägledande priserna som anges. Ofta är skorna billigare ute i butikerna eller på nätet.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur många km löper du per vecka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig