© colourbox

Köpguide: Välj rätt cykelskor

Det är många faktorer som avgör om en cykelsko är bra eller inte. Här är de fem viktigaste.

8 maj 2014 av Martin Kreutzer

Här är de fem viktigaste sakerna som du bör vara extra uppmärksam på när du köper cykelskor.

  • Spännsystem: Oftast finns det 2–3 spännen över vristen som gör att skon kan dras åt ordentligt runt foten. Översta remmen på de dyra skorna är ofta försedd med ett klicksystem. Det gör att det är lätt att justera passformen vilket ofta är värt pengarna.

  • Sulan: En hård sula ger bra och direkt kraftöverföring. Däremot blir det jobbigare för fötterna att trycka ned pedalerna om skorna är vridstyva. Och om du tvingas gå en bit i skorna så är det – i synnerhet på mountainbiken – mycket skönare om sulan är smidig.

  • Klossmontering: På en mtb är det lätt att sätta fast klossarna för där är alla pedalsystemen anpassade efter samma standard. Racerskorna är däremot antingen gjorda för Shimanos små SPD-klossar och/eller Looks system med tre hål. Alla racerskor är dock inte förberedda för SPD-systemet.

  • Ventilation: De flesta skor i testet har en ovandel av ett luftigt material. För att få extra bra ventilation är vissa modeller försedda med insugningskanaler som släpper ut fotsvetten. Det är bra om man har besvär med fotsvett.

  • Passform och stoppning: Tunn eller tjock stoppning? Här finns det ingen fast standard. Och i praktiken är det heller inte säkert att en mjuk sko sitter skönare än en hårdare på foten. Viktigare än ett tjock skum är en bra passform med plats för tårna, bra hälgrepp och en stadig omfamning av vristen. Skon ska sitta åt rätt hårt så att hälen inte glappar samtidigt som tårna inte ska hamna i kläm.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: