Cykeln Specialized Aethos
Cykeln Aethos

För dig som inte tummar på kvalitén.

© iStock

Cykeln Aethos – för bra för proffsen

Specialized spränger ramarna för hur lätt en cykel kan vara. Aethos är en ny modell som väger så lite att inte ens proffsen får tävla med den.

30 mars 2021 av Redaktionen

Namn:
Specialized Aethos


Beskrivning:
Världens lättaste serietillverkade racercykel: Aethos har Specialized döpt den eleganta hojen till. Namnet ska fånga den lätta, svävande känsla som uppstår när cykeln vickas från sida till sida på väg uppför branta bergssidor. Cykeln är tillverkad av samma typ av kolfiber som värstingcykeln Tarmac SL7, men kolfibret är konstruerat på ett sätt som gör att det behövs mindre material. Det har resulterat i en ram som endast väger 585 gram (stl 56). Hela cykeln väger 5,9 kilo inkl. skivbromsar och vanliga hjul för däck och slangar. Det är nästan ett kilo mindre än vad internationella cykelförbundet tillåter. Det är således en cykel du mycket väl kan köra på, men som proffsen får låta vara.

Cykeln Specialized Aethos

Lacken är tunn och påstruken med en speciell metod. Det minskar vikten med ett par hundra gram och ger en unik look.

© iStock


Slutsats:
För det första är cykeln riktigt snygg. Den traditionella geometrin och den speciella, porslinsliknande lackeringen gör den till en klassisk cykelskönhet. För det andra är kompromisslösheten imponerande. Specialized sätter en helt ny standard för hur lätt en racerhoj kan göras.

Pris:
Här stelnar leendet något. Cykeln finns i två versioner. Den ”vanliga” S­-Works­modellen kostar ca 135 000 kr och den unika Founder’s Edition, som med sin speciella lackering (ja, lack väger faktiskt en del) och coola kvalitetsdetaljer, är ännu lättare och kostar ca 150 000 kr. 

Cykeln Specialized Aethos

En vanlig styrstam med ett kolfiberstyre väger en del. Det går dock att spara in många gram med ett styre som har en integrerad styrstam.

© iStock

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: