Rustad för vintern: På cykeln

Vi visar hur du bör klä dig under vinterns träningspass i minusgrader.

23 november 2010

Mössa

Titta på: Skyddet för öronen och att mössan får plats under hjälmen.

Funktion: En mössa ska förhindra fartvinden från att kyla ned huvudet. Samtidigt ska öronflikarna skydda så att man inte förfryser sig.

Glasögon

Titta på: Utbytbara eller fotokromiska linser som anpassar sig automatiskt efter ljusförhållandena.

Funktion: Kyliga fartvindar kan torka ut ögonen och solreflexer från snön kan irritera. Ett par cykelglasögon som sitter tajt och skärmar av åt sidorna gör att man slipper både drag och ljusreflexer.

Svettundertröja

Titta på: Svettransporterande material, åtsittande snitt och långa ärmar.

Funktion: Undertröjan ska underlätta svetttransporten till mellanlagret. Materialet bör inte vara för tjockt eftersom mellanlagret isolerar.

Hjälmöverdrag

Titta på: Vindskyddet.

Funktion: Under vintern gör hjälmens ventilationsöppningar att det blåser kallt mot huvudet. Det problemet slipper man med ett överdag som är lätt att ta på och av hjälmen.

Korta cykelshorts

Titta på: Sittkudden bör vara anatomiskt skuren och mjukt stoppad. Själva materialet bör vara tunt och funktionellt.

Funktion: En tjock sittkudde bidrar till att dämpa stötarna om underlaget t.ex. är fruset. Det är särskilt viktigt i terrängen. Ett tunt material främjar svettransporten från huden och gör att byxorna sitter bra under långa tajts.

Strumpor

Titta på: Skaftet bör vara halvlångt och materialet lagom tjockt. Ull ger t.ex. bra temperatur- och fuktkontroll.

Funktion: Strumporna bildar ett isolerande lager runt fötterna och bidrar till att svetten transporteras bort. Ett högt skaft förhindrar att det blir en kall glipa till tajtsen.

Jacka

Titta på: Kroppsnära snitt, tajt krage, förlängd rygg samt ventilation.

Funktion: Skalplagget skyddar mot väder och vind. Det krävs att jackan är tillverkad av ett vindtätt material eller är försedd med ett membran som utestänger vind och nederbörd. Ett långt ryggparti värmer skönt när man sitter i fartställning.

Mellanlager

Titta på: Tajt snitt, dragkedja i halsen och ryggfickor.

Funktion: Mellanlagret ska ta upp och transportera svetten vidare. Samtidigt bör det gå att reglera värmefunktionen med en dragkedja. Ryggfickor gör att det är möjligt att förvara flaskor på ett skyddat ställe.

Handskar

Titta på: Vindtät utsida, stoppning.

Funktion: Handskarna ska värma fingrarna dels genom att utestänga vinden, dels genom att ha ett foder som gör att det bildas en varm luftspalt mellan fingrarna och materialet.

Långa vintertajts

Titta på: Byxan bör nå upp på ryggen och ha ett lågt snitt i midjan. Materialet på knän, lår, underliv och säte bör vara vatten- och vindtätt.

Funktion: En borstad insida isolerar och en vindtät utsida skyddar mot kalla vindar. Ett långt ryggparti värmer skönt för ländryggen, medan ett vattenavvisande material i baken förhindrar att smuts från bakdäcket fastnar.

Skor

Titta på: Tåutrymmet. Mtb-åkare behöver också en kraftig sula med bra fäste i blött vinterföre.

Funktion: Skorna ska föra över kraft till pedalerna. Det ska även finnas utrymme för en tjockare strumpa än i sommarskorna. Vattenskyddet ska också vara bra.

Skoöverdrag

Titta på: Överdraget bör vara av ett tjockt, vattenavvisande neopren- eller gummimaterial och ha ett rejält blixtlås. Skaftet bör vara så högt att hela skon skyddas.

Funktion: Fartvinden ska utestängas och därför är det viktigt att överdraget omsluter tåpartiet. Neoprenmaterialet ska vara så pass tjockt att fötterna hålls varma. Blixtlåset ska vara skyddat så att regn och fukt inte kan tränga in.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vad gillar du att lyssna på när du tränar?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: