Klädd för att svettas: På mountainbiken

Det gäller att vara rätt klädd i sommarsolen. Vi visar vad du ska ha på dig.

12 maj 2011

Hjälm

Titta på: Massor av ventilationskanaler och en justerbar skärm. Stora svettkuddar kan vara bra, liksom smala remmar som är en av de små detaljer som ger extra komfort.

Funktion: En hjälm ska framför allt skydda huvudet om man skulle cykla omkull. Det är också viktigt att den har så pass bra ventilation att vinden kommer igenom och att överskottsvärmen kan transporteras bort. En skärm har dubbla funktioner: dels är den ett solskydd, dels skyddar den mot kvistar.

Undertröja

Titta på: Luftig nätkonstruktion, inga ärmar och relativt öppen hals.

Funktion: Tröjan ska släppa igenom överskotts värmen från kroppen, sam tidigt som svetten snabbt ska kunna transporteras bort från huden och ut till nästa klädlager.

Innerbyxor

Titta på: Tunt och luftigt material. En sittkudde ger bättre åkkomfort.

Funktion: Ju tunnare material, desto lättare är det att göra sig av med överskottsvärmen. Därför bör helst innerbyxan vara gjord av nätväv. Materialet bör dessutom vara svettransporterande så att man kan hålla sig så torr som möjligt när man tränar hårt.

Strumpor

Titta på: Luftkanaler, värmereflekterande detaljer och tunt, svettransporterande material.

Funktion: Strumpan ska kunna släppa igenom överskottsvärmen och hålla fötterna torra även när man svettas ordentligt.

Glasögon

Titta på: Luftglipor, fast grepp om ansiktet.

Funktion: Ett par sportglasögon skyddar mot smuts, grenar, insekter och skadliga uv-strålar. På grund av det lite lägre tempot i skogen kan glasögonen snabbt imma igen. Man bör därför välja en modell med ventilationskanaler eller en öppen konstruktion som ger bra luftcirkulation.

Cykeltröja

Titta på: Lång dragkedja, lätt och luftigt material, ryggfickor.

Funktion: Tröjan skyddar bl.a. mot solen. För att man inte ska svettas allt för mycket under högintensiva intervaller, är det viktigt att den kan öppnas ända ned till naveln. Materialet bör vara tunt och ha luftiga paneler.

Handskar

Titta på: Långa fingrar och luftig överdel. Slitstarkt material i handflatan.

Funktion: Ska ge bra grepp om styret, absorbera stötar och skydda händerna om man skulle ramla. I terrängen är det bra om inte bara handflatan, utan också fingrarna, skyddas.

Byxor

Titta på: Vida byxor som tillåter luften att kyla ned benmusklerna. En bra passform i livet och eventuella ventilationsmöjligheter är också bra.

Funktion: En vid cykelbyxa bör vara konstruerad så att överskottsvärmen snabbt kan försvinna. Avsaknaden av sömmar i skrevet förebygger dessutom tryck och skavsår.

Skor

Titta på: Kraftiga sulor, luftig ovandel och andra ventilationsdetaljer.

Funktion: Underlaget i skogen är ofta mjukt och löst och det gäller att ha dobbar för att få bra grepp om man tvingas att dra cykeln en bit. En luftig ovandel ger också mindre fotsvett.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vad gillar du att lyssna på när du tränar?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: