© Colourbox

Så väljer du cykelbyxor

Kolla in alla viktiga detaljer och välj rätt cykelbyxa.

10 augusti 2010 av Thure Kjær

Sittkudden är den viktigaste detaljen. Kudden skyddar mot skavsår och dämpar en del av stötchocken från underlaget. Om kudden är för tjock blir det dock snabbt obekvämt eftersom den inte är tillräckligt smidig och mjuk och i stället kommer att kännas som en hård klump. Dessutom blir ventilationen för dålig och den kommer att suga upp för mycket vatten när det regnar.

Funktionella sittkuddar är gjorda av ett tekniskt material som är tunt och smidigt och som formas efter kroppen. Ofta är de antibakteriellt behandlade och sydda med flera paneler, vilket gör att kudden blir både ergonomisk och luftig.

Materialet ska göra att byxan sitter bra och att huden inte blir varm och fuktig. Många byxor innehåller stretchmaterial (lycra) som gör att byxorna sitter bra. Tillverkarna använder ofta också sina egna varianter med olika tjocklek och vindskydd. Man bör också kolla hur mycket av byxans material som består av stretchpaneler. Ju fler paneler, desto bättre passform.

Detta bör du titta extra på:

  • Ergonomi Håll upp byxan framför dig. När den hänger fritt bör den ha samma böjda position som när du cyklar.

  • Kudden Den bör inte vara för tjock och den ska sitta bra på kroppen. Kläm och känn noga på kudden och lägg märke till om den känns tung och klumpig. Kudden ska vara luftig och smidig och materialet ska kunna töjas ut något.

  • Materialet Dra i byxan och känn hur töjbart materialet är. Byxan ska ge med sig men snabbt kunna återfå sin ursprungliga form. Om materialet är oelastiskt sitter inte byxan bra när du cyklar.

  • Passformen Prova alltid cykelbyxorna innan köpet – även om det kan vara lite omständligt i sportbutiken. Provsitt en cykel med cykelbyxorna på så du märker hur de är när du sitter framåtböjd. Alternativt kan du böja dig framåt och sträcka ut armarna som när du cyklar.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: