Om hängslena skaver och kudden känns obekväm, så spelar det ingen roll hur starka ben du har. Se här vad du ska titta efter när du ska köpa nya
cykelbyxor
och för att du ska minimera risken för felköp.
Hängslen: Komforten blir optimal när hängslena är breda och luftiga. Bredden fördelar trycket över en större yta vilket är skonsamt för huden när man cyklar längre sträckor. Cyklar du med ryggsäck är det extra viktigt att hängslena inte är för tunna så att de trycks ned i huden.
Kudde: Fastheten är viktig. Det har ingen större betydelse om kudden är stor och fyllig, för om skummaterialet är för mjukt så kommer trycket från sadeln att kännas. De bästa kuddarna är anatomiskt utformade, så att passformen följer kroppen, och skummets tjocklek varierar i kudden.
Benöppning: Det verkar kanske obetydligt, men benöppningarna är en av de viktigaste detaljerna på byxan. När dina lår pendlar upp och ned blir det ett konstant drag i byxorna, och utan rejäla resårband i benöppningarna så kommer byxbenen att glida upp och ned. Oftast är byxorna försedda med silikonband på insidan för att byxbenen ska hållas på plats. Dessutom bidrar tygets elasticitet till att byxan sitter bra. Den bästa lösningen är om resårbandet är flera centimeter brett, vilket de flesta cykelbyxor också har.
Skärning: Byxor som går djupt ned vid magen underlättar vattenkastningen. En låg byxskärning irriterar heller inte lika mycket om man är lite rund om magen. Samtidigt är magen mer utsatt för drag i fartvinden. Det märks mest på mountainbiken där man sitter mer upprätt och därmed fångar upp vinden mer. På racercykeln är det ingen nackdel om byxan har en låg skärning.
Ryggparti: När det är kyligt ute är det en fördel om byxan går högt upp i ländryggen så att den skyddar bra mot vinddrag. Lite längre upp på ryggen är det bättre om byxan har en öppen nätvävskonstruktion som både ger bra passform och ventilation. Om tyget är för tätt blir du snabbt svettig på ryggen.