Tar du cykeln till och från jobbet kan du minska risken betydligt för att drabbas av cancer och hjärt-kärlsjukdomar, visar ny brittisk forskning.
Under en period på fem år undersökte forskarna totalt mer än 250 000 britters pendlingsvanor – både aktiva personer som cyklade eller gick och inaktiva personer som tog bilen eller använde offentliga transportmedel.
Under perioden dog 2 430 personer, 3 748 diagnosticerades med cancer och 1 110 personer fick hjärtbesvär.
Men cykelpendling minskade risken för att dö oavsett orsak (all cause mortality) med 41 procent, cancerrisken minskade med 45 procent och risken för hjärt-kärlsjukdom minskade med 46 procent jämfört med pendlare som var inaktiva.
Personerna som gick till och från jobbet hade också en nedsatt risk för att drabbas av hjärt-kärlsjukdomar, men det gällde främst för de som gick över 10 km i veckan.
Cykelpendling: 5 km i varje riktning har effekt
Cykelpendlarna tillryggalade i snitt 30 miles (48 km) i veckan, men ju längre de cyklade, desto bättre blev hälsoeffekten.
Studien var utformad på ett sådant sätt att forskarna inte direkt kunde klarlägga orsak eller verkan, men den minskade risken för att dö i cancer eller hjärt-kärlsjukdomar förelåg även fast man räknade bort faktorer som rökning, kost och vikt.
Enligt forskarna bakom studien, så har cykelpendling den stora fördelen – till skillnad från en lång rad andra livsstilsförändringar – att det inte krävs särskilt stor viljestyrka för att fortsätta med aktiviteten.
Källa: British Medical Journal