Prova den! Oavsett hur mycket pengar du lägger ned på en ny cykel är det viktigt att den är lagom stor!© iStockphoto

8 tips inför besöket hos cykelhandlaren

Här är några av de vanligaste frågorna som dyker upp inför valet av racercykel.

25 mars 2011

Vilka komponenter? De tre stora tillverkarna av cykelkomponenter är Shimano, Campagnolo och SRAM. Vilken av de tre man väljer har i slutändan inte så stor betydelse för cykelns kvalitet och funktion: priset motsvarar oftast kvaliteten och risken är därför liten att man köper grisen i säcken när man kommer upp i prisklasser runt 10 000 kronor. Men prova gärna alla tre systemen så att du får en känsla av vilket som passar dig bäst – både estetiskt, funktionellt (dvs. sättet det används på) och rent konkret med hänsyn till hur växel- och bromshandtagen fungerar.

Dyr eller billig lösning? Det finns en stor fördel med toppmodellerna när det gäller ramar och hjul: den låga vikten. Men ofta är de lite tråkigare och billigare modellerna tillverkade med exakt samma teknik, förutom att de är gjorda av tyngre material. Oftast används aluminium i stället för kolfiber i de billigare modellerna. Så för ett lägre pris får man faktiskt en slitstarkare produkt – som bara är en aning tyngre.

Köpa på nättet Det går att köpa cykel på Internet, och det kan innebära både för- och nackdelar. Priserna är ofta bra, men det är krångligt att få hjälp och service. Om du köper en cykel på nätet bör du veta vad du ska ha. En del nätbutiker erbjuder en ramguide så att du får hjälp att hitta rätt storlek. Men som förstagångsköpare kan du gärna välja en webbutik som har en utställning där du kan prova cykeln först.

Vilka pedaler? Det finns bland annat pedaltyper som är vändbara med en klickpedalfunktion på ena sidan och en vanlig platt pedal på andra sidan. Den pedaltypen gör det möjligt att använda både cykelskor och vanliga skor.

Uppgradera gradvis? När man köper en cykel i nybörjarsegmentet med priser från ca 7 000 kronor och uppåt, finns det alltid möjligheter att uppgradera cykeln i takt med att lusten för att cykla ökar. Vill du inte investera i ett par nya hjul, kan du testa att byta ut följande delar till lättare varianter: sadelpinne, sadel, styrstam och styre.

Extrautrustning? Oavsett om du tänker använda cykeln till och från jobbet, och/eller om du vill träna på den, behövs samma grundläggande utrustning: en hjälm är helt enkelt ett måste. Du kommer också att uppskatta en vindtät cykeljacka – det vill säga en modell med långa ärmar och ett förlängt ryggparti. Ett par cykelhandskar är bekväma att ha eftersom de ger ett bra och avspänt grepp runt styret.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vad gillar du att lyssna på när du tränar?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: