21 saker du bör undvika på landsvägscykeln.
© Aktiv Träning

21 saker du bör undvika på landsvägscykeln

Cykelsporten har en stark historia och kultur. Här får du ett litet smakprov på vår artikel från det senaste numret om 21 saker du kanske bör undvika om du vill slippa få sneda blickar på landsvägscykeln.

6 augusti 2019 av Lasse Lyhne

21 saker du bör undvika på landsvägscykeln 

1. För korta eller för långa strumpor 

Förr skulle cykelstrumporna vara vita och nå upp precis över vristerna. Så kom Armstrong – och av allt han gjorde för cykelsporten var de långa, färgade cykel strumporna något av det mest uppseendeväckande. 

Sedan dess har cykelstrumporna vuxit på längden och exploderat när det gäller färger och mönster, och nuförtiden kan man se rosa strumpor som räcker ända upp till mitten på vaderna. 

Som tur är har UCI (Internationella Cykelförbundet) ingripit och bestämt hur långa cykelstrumporna får vara. Vill du cykla i färgglada strumpor, så se till att de matchar dina kläder. 

Och – mycket viktigt – kör aldrig i långa kompressionsstrumpor eller i superkorta modeller. De får dig att likna en brittisk skolflicka – eller en triatlet.

2. Fel färger på sadel och styrlinda 

Förr skulle styrlindan vara vit och ren. Idag är det fritt val på färgskalan, men det är ändå god stil att byta styrlinda då och då så att den alltid är fräsch. Välj en färg som matchar strumporna, skorna och ramen: 

  • Den enkla – svart sadel, svart styrlinda.
  • Den lite mer avancerade – samma färg på sadel och styrlinda.
  • Den avancerade – sadel och styrlinda matchar loggorna (dekalerna) på din cykel, dvs. vit logga = vit styrlinda och vit sadel.
  • Den mest avancerade – styrlindan matchar färgen på ditt kronrör, och sadeln matchar färgen på ditt sadelrör. Definitivt ett coolt val till en färgglad cykel.

3. Skärm på hjälmen 

Hjälmskärmar hör till mtb-sporten. Att ha en skärm på hjälmen är nämligen som att använda träskor till en italiensk kostym. Behöver du solskydd kan du ta på dig en cykelkeps under hjälmen. Basta! 

Du kan läsa hela artikeln i nya numret av Aktiv Träning. 

Aktiv Träning nummer 8
© Aktiv Träning

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: