Kvinna cyklar till jobbet med cykelhjälm på sig
© iStock

20 minuter på cykeln är bra för hjärnan

Har du ett krävande möte, en jobbintervju eller något annat som kräver att du är vaken och skärpt? Då ska du ta cykeln dit du ska! Forskning visar nämligen att en cykeltur på 20 minuter skärper din hjärna direkt.

26 mars 2019 av Redaktionen

Motion med måttlig intensitet stärker din hjärna direkt, visar en studie.

Nästa gång du ska delta i ett långt möte, genomföra ett prov, sitta i ett jobbsamtal eller göra något annat som kräver att du är klar i knoppen, så bör du fundera på att få upp pulsen lite innan. 

Motion är nämligen inte bara bra för hjärnan på sikt, utan du blir också mer skärpt – särskilt om du ser till att ha en hög träningsintensitet, konstaterar forskare.

I en studie lät forskarna tre grupper med testpersoner genomföra flera träningspass på motionscykel. 

Passen var olika långa och hårda. Personerna fick antingen cykla 20 min. i lugnt tempo, 20 min. i måttligt tempo eller 40 min. i lugnt tempo. 

Alla tre cykelpassen följdes av ett kognitivt test, och det visade att de som hade cyklat 20 min. i måttligt tempo hade klarat sig allra bäst. 

20 minuters cykling

Mer behövs inte för att hjärnan ska bli mer skärpt – bara man ökar tempot något. Du håller ett måttligt tempo när du känner dig lätt andfådd och kan föra ett relativt normalt samtal. 

Källa: Ritsumeikan University

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vad gillar du att lyssna på när du tränar?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: