© istock

Ja, du kan träna både konditionen och styrkan

Forskning visar att det är möjligt att träna både konditionen och styrkan samtidigt

21 oktober 2020 av Redaktionen

Det har diskuterats länge om det går att kombinera styrketräning med uthållighetsträning, eller om dessa träningsformer motarbetar varandra så att man inte kan utveckla styrka samtidigt som man utvecklar uthållighet och kondition. 

Nu ger en norsk studie hopp för alla som är ute efter att slå två flugor i en smäll. I studien lät forskarna en grupp med elva vältränade kvinnliga duatleter och en grupp med tio otränade kvinnor styrketräna benen två gånger i veckan – förutom den träning de annars ägnade sig åt (för duatleterna var det löpning och cykling 5–6 gånger i veckan, för de otränade var det ingen träning alls). 

Ett Cooper-test är ett bra sätt att mäta konditionen på. Se här hur du gör.

Föga överraskande förbättrade de otränade sin styrka på en rad olika områden, men desto mer överraskande gjorde duatleterna detsamma utan att det gick ut över deras uthållighet. De presterade t.o.m. bättre under den sista timmen av ett tre timmar långt cykeltest efter att de hade börjat styrketräna. 

Både de otränade och duatleterna förbättrade sig: deras maxstyrka i benpress ökade med ca 40 %, muskelmassan i benen ökade med drygt 3 % och deras statiska styrka ökade med 9 %.

Källa: European Journal of Applied Physiology 

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: