F&S - hjälp till Aktiv Tränings webbplats

Här får du hjälp att använda aktivtraning.se, bland annat mät din runda, användarprofil, prenumerationsnummer och nyhetsbrev.

6 juni 2016

Här får du svar på de vanligaste frågorna om hur man använder Aktiv Tränings webbplats. Hittar du inget svar på just din fråga här, så kontakta vår kundservice, så kommer de att hjälpa dig.

Kundservice hjälper dig också med frågor angående din prenumeration på tidningen.


Frågor om Aktiv Tränings mät din runda

1. Hur ritar jag in en runda?
2. Hur hittar jag kartor med rundor?
3. Kan jag få min runda att automatiskt följa stigar och vägar?
4. Hur raderar jag en markering?
5. Kan jag flytta en markering på min runda?
6. Kan jag spara min runda?
7. Hur hittar jag mina sparade rundor?
8. Finns mina gamla rundor kvar?
9. Kan jag ändra en runda som jag har sparat?
10. Kan andra se mina rundor?
11. Hur delar jag mina rundor?


Frågor om profil och skapande av användare

1. Vad får jag ut av att skapa en profil på Aktiv Tränings webbplats?
2. Hur skapar jag en profil på Aktiv Tränings webbplats?
3. Min e-postadress är ogiltig
4. Hur registrerar jag mitt prenumerationsnummer?
5. Hur hittar jag mitt prenumerationsnummer?
6. Jag har en användarprofil – hur loggar jag in?
7. Jag har glömt mitt lösenord
8. Jag måste logga in hela tiden
9. Hur ändrar jag min e-postadress?
10. Hur ändrar jag mitt lösenord?


Frågor om Aktiv Tränings nyhetsbrev

1. Hur anmäler jag mig till Aktiv Tränings nyhetsbrev?
2. Hur avanmäler jag mig till Aktiv Tränings nyhetsbrev?
3. Hur ofta kommer Aktiv Tränings nyhetsbrev?
4. Hur gör jag om jag har ändrat min e-postadress?

Frågor om Aktiv Tränings Mät din runda


I januari 2017 gick vi över till en ny mobilanpassad webbplats. I samband med det ändrade vi också Mät din runda till en mobilanpassad variant. Det innebär att en del funktioner har förbättrats – och att andra har försvunnit. Här får du svar på de vanligaste frågorna om nya Mät din runda.1. Hur ritar jag in en runda?

När du befinner dig på kartan (klicka på "Börja här" på Mät din rundas startsida), så börja med att söka den plats där din runda startar (använd "Sök adress"-knappen eller dra/zooma på kartan). Når du klickar första gången på kartan, så markerar du din första punkt på rundan – sedan är du i gång.

Rundan uppdateras löpande för varje punkt du markerar – dvs. räknar kilometer, antal förbrända kalorier och genererar höjdprofil. Det innebär att du inte behöver "avsluta" rundan för att kunna se rundans längd m.m.

När du är klar kan du spara rundan.2. Var kan jag hitta kartan?

Nya Mät din runda är optimerad för att användas i mobilen, där den gamla kartupplösningen dessvärre inte kan användas. Därför har vi varit tvungna att ta bort den gamla kartlösningen.

Vi använder Google's kartlösning. Här finns de flesta stora stigar inritade – men tyvärr inte alla. Alternativt kan du aktivera "Hybrid", som visar satellitfoto med både vägar och stigar. Här kommer de flesta stigar att vara synliga, även om de inte ritats in av Google.3. Kan jag göra så att min runda automatiskt följer stigar och vägar?

Ja. En nyhet är att vår Mät din runda anpassar rundorna till stigar och vägar. Detta görs genom att man kryssar i rutan "Anpassa rundan till stigar och vägar" under själva kartan.

Om du använder mobilen, så klicka på "Planera runda" längst ned till vänster. Här kan du välja om du vill rita en löp, promenad- eller cykelrunda, ange din vikt – och klicka på "Anpassa rundan till stigar och vägar". Klicka på "Planera runda" igen för att gå tillbaka till kartan.

När du har aktiverat "Anpassa rundan till stigar och vägar", kommer din runda automatiskt att lägga sig på de stigar och vägar som finns mellan den senaste och den föregående punkten på rundan. Det är den kortaste sträckan som väljs.

Som utgångspunkt är funktionen inaktiverad, så du måste själv aktivera den.4. Hur raderar jag en punkt?

Du raderar en punkt genom att klicka på den lilla skräpkorgen med texten "Släng punkt" – så raderas den senast markerade punkten på din runda. I mobilen hittar du skräpkorgen högst upp till vänster på kartan. I datorn hittar du den nere till vänster under kartan.

Du kan radera precis så många punkter som du vill – en i taget.5. Kan jag flytta en punkt på min runda?

Nej, du kan tyvärr inte flytta en existerande punkt i Mät din runda. Ska du ändra i din runda måste du gå baklänges och radera rundan punkt för punkt tills du kommer till den punkt som är felplacerad – och sedan rita in rundan på nytt därifrån.6. Kan jag spara min runda?

Ja, du sparar din runda genom att klicka på "Spara runda" nere till höger under kartan. Det krävs en gratis profil på Aktivtraning.se. Om du inte redan är inloggad blir du ombedd att logga in/skapa profil. När du är inloggad kan du spara din runda.

Observera att du inte kan fortsätta rita in en runda när du väl har sparat den. Du kan dock ändra namn och data på den.7. Hur hittar jag mina sparade rundor?

Du hittar dina rundor genom att klicka på länken "Gå till mina vägar" under Mina rundor under själva kartan. Du måste vara inloggad på webbplatsen för att kunna se dina sparade rundor. Om du inte är inloggad så heter länken "Gå till login" – där leds du vidare till login-sidan och sedan till dina rundor.

Du kan också klicka på undermeny-punkten "Mina rundor" under "Mät din runda" i topp-menyn. Har du mobil ska du använda menyn högst upp till höger (visas som tre vågräta streck) för att hitta dina sparade rundor.8. Finns mina gamla rundor sparade?

Ja, alla rundor som skapades i gamla Mät din runda (dvs. innan 2017), har flyttats över till den nya versionen. Dock kan någon enstaka runda vara raderad.9. Kan jag ändra i en runda som jag har sparat?

Nej, har du väl sparat en runda kan du inte göra några ändringar i den. Då måste du rita en ny. Du kan rita så många rundor du vill.

Det går dock bra att ändra namn och data (t.ex. löptid) på rundan.10. Kan andra se mina rundor?

Dina löprundor kan inte ses på Aktiv Tränings webbplats av någon annan än dig – dvs. ingen kan komma in på sidan med dina rundor.

Men Google indexerar alla löprundor, och de kan sökas på det namn du har gett dem eller det område de har skapats i. Men rundorna innehåller ingen information som knyter dem till dig, såsom ditt namn, ditt användarnamn, din adress eller din e-postadress.11. Hur delar jag mina rundor?

Än så länge måste du kopiera webbadressen till din runda (antingen i webbläsarens adressfält eller via den länk som står under din runda i "Dela din runda") – och skicka den via e-post eller lägga upp den på Facebook eller liknande.

En bättre delningsfunktion är på väg.
Frågor om profil och skapande av användare


1. Vad får jag ut av att skapa en profil på Aktiv Tränings webbplats?

Som registrerad användare har du möjlighet att spara och plocka fram dina träningsrundor i vår Mät din runda. Du får samtidigt tillgång till allt det exklusiva innehåll som är reserverat för registrerade användare. Ett visst innehåll är reserverat för prenumeranter på tidningen.

Det är gratis att skapa en profil på Aktiv Träning.2. Hur skapar jag en profil på Aktiv Tränings webbplats?

Klicka på den lilla profilikonen (en torso-siluett) högst upp till höger i menyn, och klicka därefter på "Skapa profil"-knappen. Fyll i fälten och klicka på "Skapa profil"-knappen längst ned på sidan – sedan har du en profil.

Du kan också skapa en profil här.3. Min e-postadress fungerar inte

Om systemet inte godtar din e-postadress, så har du kanske redan skapat en profil. Pröva att klicka på länken "Har du glömt ditt lösenord?", så kommer du att få ett e-postmeddelande med ytterligare information.

Om du inte får något e-postmeddelande så bör du undersöka om den e-post du mottagit fastnat i ditt spamfilter. Kontakta ev. din internetleverantör.

Du kan också ha skapat en profil med en annan e-postadress eller råkat trycka fel. I så fall behöver du skapa en ny användarprofil.4. Hur registrerar jag mitt prenumerationsnummer?

Om du är prenumerant så kan du välja att skriva in ditt prenumerationsnummer på din profilsida. Då får du tillgång till allt exklusivt innehåll som finns reserverat för prenumeranter på tidningen.

Du registrerar ditt prenumerationsnummer genom att först skapa en gratis profil (eller logga in om du redan har en). Klicka därefter på redigera profil (under den lilla profilsymbolen i menyn).

Längst ned på denna sida skriver du in ditt prenumerationsnummer. Kom ihåg att skriva in ditt prenumerationsnummer utan punkt och mellanslag.

Klicka till sist på "Uppdatera" – så vi vet att du är prenumerant och har fri tillgång till allt innehåll på webbplatsen.5. Hur hittar jag mitt prenumerationsnummer?

Du hittar ditt prenumerationsnummer vid den adressinformation som finns på det inbetalningskort du får med posten. Prenumerationsnumret är 10-siffrigt.

Har du inget prenumerationsnummer kan du skriva in din e-postadress och få ditt nummer skickat till dig här: Skicka mig mitt prenumerationsnummer.6. Jag har redan skapat en användarprofil – hur loggar jag in?

Om du har registrerat dig som användare på aktivtraning.se, så loggar du in genom att klicka på den lilla profilikonen högst upp till höger. Du kan också logga in här.7. Jag har glömt mitt lösenord

Om du har glömt ditt lösenord kan du utnyttja vår service: "Har du glömt ditt lösenord?". Klicka på länken och du kommer att bli ombedd att skriva in din e-post.

Du får nu ett e-postmeddelande med ett engångs-login. Klicka på länken i e-postmeddelandet, och efter att du har loggat in kan du skriva in ett nytt lösenord i fälten "Lösenord" och "Bekräfta lösenord" och klicka på "Spara".

Om du inte mottar något e-postmeddelande bör du undersöka om din e-post hamnat i ditt spamfilter. Kontakta ev. din internetleverantör.8. Jag måsta logga in hela tiden

Om du är tvungen att logga in varje gång du vill läsa en artikel, ska du ställa in din webbläsare så att den tillåter "cookies" (kolla din webbläsares inställningar – oftast finns det en punkt som handlar om säkerhet eller privata inställningar, där du kan aktivera eller avaktivera cookies – eller enbart tillåta cookies från aktivtraning.se).

En cookie är en liten textfil som lagras i din webbläsare (t.ex. Internet Explorer, Firefox, Safari, Chrome, Opera eller liknande), och som registrerar dig som unik användare. På aktivtraning.se använder vi cookies för att kontrollera om du är inloggad eller inte.

Vissa företag använder en "proxy-server", som sorterar bort cookies. I så fall bör du kontakta den som är ansvarig för din dators internetuppkoppling9. Hur ändrar jag min e-postadress?

Du kan ändra din e-postadress på "Min profil". Du hittar sidan genom att först logga in (via den lilla profilikonen högst upp på sidan), och därefter klicka på Redigera profil.10. Hur ändrar jag mitt lösenord?

Du kan ändra ditt lösenord på "Min profil". Logga först in via profilikonen som du högst upp på alla sidor. Klicka därefter på ikonen igen – sedan kan du ändra ditt lösenord genom att klicka på Redigera profil.

Frågor om Aktiv Tränings nyhetsbrev


1. Hur anmäler jag mig till Aktiv Tränings nyhetsbrev?

Du kan anmäla dig till nyhetsbrevet här. Du kommer nu att få ett e-postmeddelande som hälsar dig välkommen – och Aktiv Tränings nyhetsbrev nästa gång det skickas ut.2. Hur avanmäler jag mig till nyhetsbrevet?

Vill du avanmäla dig till nyhetsbrevet, så finns det en länk - "Avanmäl här" – längst ned på sidan med alla våra nyhetsbrev.3. Hur ofta kommer nyhetsbrevet?

Aktiv Tränings nyhetsbrev kommer cirka tre gånger i veckan.4. Vad gör jag om jag har ändrat min e-postadress?

Om du inte längre har tillgång till din e-postadress behöver du anmäla dig till nyhetsbrevet igen med din nya e-postadress.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vilket underlag springer du helst på?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig