Människor tränar tillsammans
Kom i gång och träna

Här är några tips för hur du kan motivera dig själv. 

© iStock

Fem tips för att komma igång och träna

Kanske har du aldrig besökt ett gym tidigare – eller så kanske gymkortet har legat och samlat damm i en låda därhemma lite för länge. I så fall kan de här tipsen ge dig en rivstart så att träningen snabbt blir en hälsosam och bra vana.

22 mars 2021 av Redaktionen

Prioritera rätt 

Första steget för att skapa bra träningsvanor är att du måste bestämma dig för att träning är viktigt för dig. Avtala med dig själv hur ofta du ska besöka gymmet och skriv sedan in träningen i kalendern tillsammans med veckans andra göromål. Om träningen ska bli en fast rutin behöver du hålla fast vid träningsrytmen och besöka gymmet som planerat – även de dagar då du bara hinner med ett kort träningspass.

Gör en plan

Du bör alltid ha en plan för vad du ska göra när du kommer till gymmet. Det gör att du utnyttjar tiden effektivt i stället för att du irrar runt mellan lediga maskiner. Med ett program i handen vet du vilka övningar du ska göra och hur många set och repetitioner som väntar. Du kan ev. fundera på att anlita en personlig tränare under en period för att träningen ska bli anpassad till just din nivå och ditt mål. Fördelen med en personlig tränare är också att du lättare kommer iväg till träningen. Om du har en tid inbokad och dessutom har betalat extra för att träna, kommer du nog också att dyka upp.

Ha koll på tekniken

Att börja med styrketräning kan jämföras med att börja med en helt ny sport. Det innebär att du behöver tid på dig för att lära dig rätt teknik vid övningarna innan du börjar lasta på tunga viktskivor på skivstången.Genom att finslipa din teknik får du både ett bättre träningsutbyte och minskar risken för skador. Är du tveksam till hur du ska göra en övning, så fråga en instruktör. 

Öka gradvis

Även om du är motiverad att skapa en ny, hälsosammare version av dig själv under år 2021, så är det viktigt att du bygger upp dig i lugn och ro och ger kroppen tid att återhämta sig mellan passen. Har du möjlighet att träna tre gånger i veckan så är det bra. Som nybörjare kan man dock också få bra resultat med två träningspass varje vecka. 


Köp lite nya prylar

Du behöver inte köpa nya träningskläder för behöver inte köpa nya träningskläder för behöver att börja träna på gym – även om nya prylar kan ge träningen en boost. Dessutom bidrar det till att ditt beslut om att börja träna blir ännu mer cementerat. 

Vidste du at ...

45% av de som började träna på egen hand hade slutat att träna efter ett år. Den siffran var 6 % för de som tränade ihop med andra. Det visar en studie från Indiana University. 

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: