Gör smalmaten väldoftande

Maten påverkar syn-, doft- och smakintrycken och sätter i gång en rad mekanismer i kroppen.

17 augusti 2010

Saliven rinner till, bukspottkörteln producerar sekret och magsäcken producerar magsaft. Samtidigt frisätts insulin i blodet, vilket får blodsockret att sjunka. Allt detta spär på hungerkänslorna och lusten att äta – gärna mycket.

Om du vill minska aptiten kan du därför medvetet försöka att få maten att dofta sämre, smaka illa och se tråkig ut. En roligare metod är dock att leka med måltidens komposition. Försök att få de sunda, mättande grönsakerna att se riktigt fräscha ut, medan du håller köttet och stärkelsekällorna som pasta och ris mer neutrala.

Lek med färgerna och se till att ha både röda, gula och gröna inslag bland grönsakerna. Strö över väldoftande kryddörter som mynta och koriander, och smaka av med salt och peppar.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vilken är din favoritfrukost?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: