Därför är alkohol bra om du vill gå ner i vikt

Det låter som världens bästa ursäkt för att dricka ett extra glas.

12 augusti 2016 av Anja Bruneskjold / I FORM

Ny forskning indikerar att alkohol faktiskt kan hjälpa dig att hålla dig slank – och kanske till och med kan hjälpa dig att gå ner i vikt.

En ny undersökning visar att kvinnor som dricker 1–2 glas vin om dagen har väsentligt lättare att hålla sig slanka jämfört med dem som bara dricker ibland eller inte dricker alls.

Forskarna menar att de som regelbundet dricker alkohol har en högre ämnesomsättning som gör att de lättare förbränner måttliga, dagliga mängder alkohol. Samma höga ämnesomsättning ses varken hos kvinnor som bara dricker ibland eller hos dem som aldrig dricker alkohol.

Kroppen anpassar sig alltså till de måttliga, dagliga alkoholmängderna och använder enormt mycket energi på att förbränna dem. De extra kalorierna slutar alltså inte som fett på kroppen. I gengäld har ämnesomsättningen svårt att hänga med om man bara dricker alkohol ibland och därför gör kroppen automatiskt om den till fett.

Människor som dricker alkohol har sundare vanor

I samma undersökning kom man fram till att människor som dricker alkohol generellt har sundare vanor. Resultaten tyder på att man har en tendens att kompensera för den alkohol man har druckit och därmed äta sundare och mer kalorisnålt.

KOM IHÅG! Det är viktigt att understryka att forskarna ska undersöka resultaten närmare och mängden alkohol överstiger det som rekommenderas.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Brukar du skippa frukosten?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: