© Colourbox

Ät grovt och fiberrikt

Ju längre du tuggar maten, desto fler mättnadssignaler skickas till hjärnan.

17 augusti 2010

Samtidigt förlängs måltiden, så att du får bättre chans att registrera den spirande mättnadskänslan innan du äter för mycket. A och O för att bli mätt i tid är med andra ord att maten ska vara innehållsrik. Grova grönsaker och fullkornsprodukter lämpar sig utmärkt för ändamålet. Det beror i synnerhet på innehållet av kostfibrer.

Det finns många orsaker till fibrernas mättande effekt. Man måste tugga extra mycket, vilket frisätter en rad mättnadsframkallande hormoner. Därutöver binder fibrerna en del vatten och sväller upp så att magen fylls. Kolla matens innehållsdeklaration och välj den variant som har högst andel fibrer.

Fiberrika livsmedel är havregryn, rågbröd och fullkornspasta. Morötter och ärtor är gröna fiberbomber.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Har du behållt formen under vintern?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: