Cookie- och Sekretesspolicy
Vinterträning för bollspelare

Vinterträning för bollspelare

När bollsäsongen är över kan du gärna testa andra träningsformer för att hålla din form som bollspelare på topp. Här är tre bra förslag på alternativ träning.

  • Aktiv Träning nr. 10, 2015

Om det är säsongsuppehåll, eller om du vill träna lite extra för att förbättra din fysiska kapacitet, så finns det flera bra aktiviteter. Löpning är t.ex. ett bra val när vädret tillåter, men även inomhus kan du träna så att du blir en bättre bollspelare.

CROSSFIT

Crossfit är en allsidig träningsform som förbättrar såväl den explosiva styrkan som konditionen. Det har du stor nytta av ute på bollplanen. När du har kroppskontakt med dina motståndare kommer du märka hur värdefullt det är att ha några kilo extra muskler att stå emot med. Din explosiva styrka gör dig också redo att klara av blixtsnabba riktningsförändringar och tackla motståndare ur balans. Du kan träna crossfit på gym eller på något av alla de crossfitcenter som har startat runt om i landet på senare år.

Program till crossfit
Det finns ett otal övningar inom crossfit samlade i så kallade WOD:s (workout of the day). Förutom att delta i crossfitpass kan du se till att några av följande övningar ingår i ditt träningsprogram:

» Sprint (100–200 meter)
» Boxarhopp
» Medicinbollkast mot vägg
» Pull-ups
» Burpees
» Armhävningar

CARDIO WAVE

Många gym är utrustade med Technogyms Cardio Wave-­maskin (också kallad skridskomaskin) som simulerar rörelse­mönstret vid hastighetsåkning på skridskor. Maskinen ger effektiv konditionsträning och tränar de muskler som är inblandade i plötsliga riktningsförändringar på planen. Det gör Cardio Wave-­maskinen till ett bra komplement till löpbands­träning, där rörelsemönstret är mer framåtriktat.

Program till cardio wave
Träningen är effektiv, men inte särskilt spännande. För att slå ihjäl tiden och efterlikna något av den intensitet som gäller under t.ex. en fotbollsmatch, så passar det bra att köra tabataintervaller. Börja med fem minuter med lätt belastning och öka sedan motståndet något. Därefter kör du 10 x 20 sek, då du spurtar med hög frekvens, med 10 sek. lugn frekvens emellan.

Ta det därefter mycket lugnt i 3–4 min, håll en låg intensitet och kör sedan ytterligare 10 intervaller. Växla därefter till löpbandet där du löper fem intervaller om 30 sek. med 30 sek. vila. Avsluta med fyra tvåminutersinter­valler med två minuter jogg emellan. Sedan är du garanterat rejält trött.

LÖPTRÄNING

Många bollspelare tar på sig löpskorna och löper 5–10 km utan problem. Det är dock långt ifrån den effektivaste formen av löpträning. Bollspel som handboll och fotboll består av explosiva accelerationer med gå- eller joggvila. Det mönstret kan överföras till löpning genom att man tränar sprintbetonat. Du kommer åtminstone att behålla din form och du kan även bli bättre beroende på din fysiska utgångsstatus.

Program till löpträning
Värm upp med fem minuter lugn löpning följt av några knälyft och hälsparkar. Avsluta uppvärmningen med tre stegringslopp, där du under 50 meter ökar farten mer och mer, håller maxfarten i 25 meter och joggar tillbaka. Sedan är du redo att göra tabata-inspirerade löpintervaller, där du springer i maxfart i 20 sekunder följt av 10 sekunders lätt löpning. Börja med sex intervaller, jogga i fem minuter, och löp ytterligare sex intervaller.

Vila ett par minuter och löp sedan sex intervaller till – den här gången baklänges! Vila en minut och löp de sista sex intervallerna så här: 10 sekunder rakt fram följt av en 90-gradersvändning åt antingen höger eller vänster. Håll sedan tempot uppe i ytterligare 10 sekunder.

Så tränar du på vintern som bollspelare

  • Dra ned på volymen och öka intensiteten. När vädret är kallt och blött kan det vara svårt att hålla humöret och kroppsvärmen uppe under långa, lugna löprundor utomhus. Träna i stället mer fartleksbetonat och växla mellan låg och hög intensitet. Det gör att kroppsvärmen stiger, att träningsutbytet blir bättre och att du inte behöver träna lika lång tid.
  • Träna med andra. På sommaren är det betydligt lättare att motivera sig att träna jämfört med på vintern. Om det är kallt och snöigt är det däremot lättare att söka sig inomhus och delta i ett gruppträningspass. När du vet att andra står och väntar så minskar även risken att du ska sjunka djupare ned i tevesoffan. Oftast blir intensiteten också högre när man tränar med andra.
  • Värm upp hemma. Om du värmer upp med t.ex. krysshopp, indianhopp eller burpees hemma i vardagsrummet, så känns kylan utomhus inte lika påtaglig och du slipper frysa de första minuterna under löprundan.

Mer inom samma område

NYHETSBREV

Få gratis nyhetsbrev med massor av träningstips.

Mest läst
SJÄLVTEST: Hur bra är din kondition?

SJÄLVTEST: Hur bra är din kondition?

Löpning |

Vågar du ta reda på om din kondition ...

Till testet
Så tidigt börjar musklerna att krympa

Så tidigt börjar musklerna att krympa

Styrketräning |

Med åldern blir muskelmassan mindre. ...

Läs mer
Hur många armhävningar kan du göra?

Hur många armhävningar kan du göra?

Styrketräning |

Gör det här testet och se om din styrka ...

Till testet
Test: Hitta din fitnessprofil

Test: Hitta din fitnessprofil

Träning |

Har du svårt att hitta en sport som ...

Testa det här
Test: Vilken typ av löpare är du?

Test: Vilken typ av löpare är du?

Löpning |

Testa dig själv och ta reda på vilken ...

Vilken typ av löpare är du?
Nytt
Skrikande kvinnor slår hårdare

Skrikande kvinnor slår hårdare

Motivation träning |

Forskning visar att ett ordentligt bröl ...

Läs mer
Håll ångan uppe i vintermörkret

Håll ångan uppe i vintermörkret

Motivation träning |

Dagarna har blivit kortare, solen lyser ...

Läs mer
Han bestiger Mount Washington på cykel

Han bestiger Mount Washington på cykel

Motivation träning |

VIDEO: Tim Johnson är den förste ...

Läs mer
Så tidigt börjar musklerna att krympa

Så tidigt börjar musklerna att krympa

Styrketräning |

Med åldern blir muskelmassan mindre. ...

Läs mer
Minska kroppsfettet och öka muskelmassan

Minska kroppsfettet och öka muskelmassan

Styrketräning |

Vi har sammanställt fem gyllene råd om ...

Läs mer
Skor för riktiga män

Utrustning | Skor för riktiga män